Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Gyakori kérdések

Az okos otthon egy logikákra épülő, egymásra hangolt rendszer ahol a rendszerben résztvevő egységek (fűtés, világítás, árnyékolás stb…) összedolgoznak és támogatják egymást. Egy felületről érhető el minden funkció és tetszés szerint öszekapcsolódó automatikák alakíthatóak ki. Az okos otthon nem egy távirányíró hanem egy komplex megoldás, amely láthatatlanul segíti életünket.
A Chameleon okosotthon rendszer egyszerű, hagyományos, kapcsolók, konnektorok, mozgásérzékelők, redőny kapcsolók felokosítását végzi. A rendszer kialakításához nem szükséges okos, távirányítós, wifis eszközök vásárlása, sőt: minél egyszerűbb egy eszköz, annál könnyebb lesz felokosítani. Ennek oka az, hogy az önmagukban okos eszközök nem akarnak további rendszerekhez csatlakozni, csak a saját feladatukat látják el, ezért nehezen, vagy egyáltalán nem kapcsolhatóak rendszerbe. Örömmel adunk tanácsot az eszközok megfelelő kiválasztásával kapcsolatban ügyfélszolgálati telefonszámainkon, vagy e-mailben.

Nem, a Chameleon rendszer a hagyományos villanyszerelési modellre épül, ennek köszönhetően nem szükséges speciális kábelezés a kialakításához. A hagyományos villanyszerelés mellett egyetlen gyengeáramú kábel behúzása szükséges.

Nem, a rendszer (kábelezés és eszközök telepítése) a hagyományos villanyszerelői normákat követi, így minden képzett villanyszerelő telepítheti a rendszert. Minden érdeklődő részére biztosítunk teljeskörű műszaki dokumentációt és villanyszerelői segédletet, illetve megrendelés esetén egy buszvezetékezési tervet. A fentieken túlmenően megrendelőink számára ingyenesen jár két technikusi kiszállás is, melyet műszaki ellenőrzés és villanyszerelői támogatás céljából érdemes igénybe venni.
A kábelek behúzását, a központi és fali egységek beszerelését kivétel nélkül a helyszínen dolgozó villanyszerelő végzi. A szükséges buszkábelt j-(y(st)y 2x2x0.8, 4kV szigeteléssel, tehát ZÖLD köpennyel) bármelyik villanyszerelési nagykereskedésben, vagy akár a Chameleon irodában is beszerezhető. Igény esetén kérje minősített villanyszerelő partnereink elérhetőségeit!
A rendszer beépítése során figyelni kell, hogy teljesüljenek az alábbi feltételek:
 • A hagyományos villanyszerelésen felül kerüljön behúzásra a kommunikációhoz szükséges gyenge áramú kábel is fa struktúrában
 • A gyenge áramú kábel tartalmazhat elágazódásokat, de nem tartalmazhat hurkot. Egy ágra maximum 15 fali modul köthető
 • Minden villanykapcsoló és konnektor mögé minimum 65mm mély szerelvény doboz elhelyezése szükséges, hogy a szerelvények mögé beférjenek a fali modulok
 • A villamos elosztó szekrény méretének kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a jövőbeli DIN sines eszközök helyigényét
A hagyományos LAN kábelek habár el tudják látni a kommunikációhoz szükséges feladatot, de nem húzhatóak be közös csőbe a 230V-os kábelek mellé ezért minden esetben a 4kV-os szigeteléssel rendelkező j-y(st)y 2x2x0.8 kábelt javasoljuk. Ha a kommunikációra külön csatorna kerül kialakításra akkor használható más kábel is, mely rendelkezik a szükséges keresztmetszetekkel és rendelkezik legalább 3 szállal.
Az okos otthonok kialakításánál hagyományosnak tekinthető csillagpontos kábelezés esetén a villamos fogyasztók és azok kapcsolója is az okos otthon központjához kerül bekábelezésre. Ennek eredménye, hogy rengeteg kábelt kell behúzni az ingatlanba, nehéz szerelni, nehéz átlátni, nehéz bővíteni. A fastruktúrás – buszkábellel történő – kábelezés esetén viszont kizárólag a villany- és redőnykapcsolókhoz illetve a konnektorokhoz húzzuk el a rendszer kialakításához szükséges egy darab addicionális kábelt, melyen a kommunikáció megvalósul majd. Az általunk javasolt buszkábel használata esetén -annak szigetelésének köszönhetően- együtt húzható az erősáramú kábelekkel közös csőben, elkerülve a külön nyomvonal vésésének a szükségességét.
 • Fa struktúrás buszkábelezés előnyei:
 • kevesebb kábel szükséges
 •  költséghatékonyabb
 • lényegesen időhatékonyabb csillagpontos társánál
 • nem szükséges külön nyomvonal hozzá, közös csőbe köthető az erősáramú kábelekkel
 • Smart Home Ready (előkábelezés) lehetősége (amennyiben minden kapcsoló és konnektor mögé elhúzzuk a kábelt megoldható, hogy a későbbiekben építsük-, egészítsük ki rendszerünket – a tájékoztatás nem teljeskörű)
 • Chameleon rendszerelemeihez: j-y(st)y 2x2x0.8 – négy eres buszkábel (fastruktúrában) – 4kV-os szigeteléssel, minden esetben zöld színben
 • érzékelőkhöz (pl.: mozgás-, nyitásérzékelőhöz): érzékelőnek megfelelő érszámú riasztókábel (csillagpontosan).
 • IP kamera, IP kaputelefon: CAT6 UTP
 • esetleges tápkábelek a végrehajtóknak
Rendszerünk egyik különlegessége, hogy a Smart Home Ready kialakításnak köszönhetően nem kell a teljes rendszert azonnal kiépíteni. A megszabott kábelezési feltételek betartását követően az ingatlan hagyományos házként tud funkcionálni, majd a későbbiekben tetszés szerint, akár több ütemben okosítható. Az előkábelezéshez szükséges villanyszerelési segédletet letöltheti weboldalunkról, illetve a Chameleon munkatársaitól is igényelheti.
Az árajánlat a mozgató motorok (redőny, ablak, garázskapu stb.), illetve az elektromos zár kivételével minden eszközt tartalmaz, ám igény szerint ezen eszközöket ügyfeleink is beszerezhetik. A rendszeren kívül továbbá, a villanyszerelő munkájának díjával, illetve a buszkábel árával kell számolni.
Legjobb választás a tradicionális fali kapcsolóval rendelkező rendőnymotor a rádiós (távirányítós) redőnymotorral szemben. Természetesen igény esetén meg tudjuk oldani, hogy ne kelljen a fizikai kapcsolót kihelyezni, de villanyszerelési okból csak ezt a fajtát tudjuk bevonni az automatizálsba.
Ha a meglévő védőcsőben van elegendő hely a kábeleknek, illetve ha van szerelésre alkalmas álmennyezet, vagy megoldható valamilyen módon a kommunikációs kábel bekötése akkor igen. Sokkal egyszerűbb új építésű ingatlanok esetén még az építés ideje alatt, vagy egy régebbi ingatlan esetén egy tisztasági festés vagy felújítás ideje alatt behúzni a kommunikációs kábelt.
Igen, a Chameleon vezeték nélküli rendszer egyszerűen telepíthető, és képes a már elkészült ingatlanokat intelligens otthonokká alakítani anélkül, hogy új vezetékezésre vagy bontásra lenne szükség. A fent felsorolt összes funkció elérhető a rendszer vezeték nélküli verziójában is.
A Chameleon elosztott rendszerének köszönhetően amennyiben bármi történik a központtal, de a tápellátás a busz hálózaton nem szűnik meg, akkor az úgynevezett „Local Control” funkciónak köszönhetően az okosított kapcsolók képesek önállóan elvégezni a rájuk bízott feladatokat. Ez azt jelenti, hogy noha ilyen esetben elvesztik az okos funkcióikat, de továbbra is működőképesek.
Igen, a rendszer ki tudja elégíteni egy társasház közös tereinek igényeit is. Ilyen például a lépcsőház fűtése, hűtése, kaputelefon, rendszámfigyelés, autótöltők-, napelemek rendszerbeillesztése stb.
Természetesen igen, bármilyen extra igényt egyedi díjszabás mellett képesek vagyunk kielégíteni.
Amennyiben már a tervezésnél tisztában vagyunk az igényekkel, akkor a villamos terv elkészítésekor a buszkábelezési terv is megtervezhető. Ez a legcélravezetőbb megoldás. Amennyiben a tervezés már elkészült, úgy legkésőbb a villamos munkálatok megkezdése elött érdemes befejezni az okosotthon kiépítéséhez szükséges terveket, de ha erre nincsen idő, akkor extrém esetekben a villanyszerelők helyszíni képzésével is fel lehet készíteni otthonunkat a rendszer befogadására.