Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Okos otthon ABC

Okos otthon

Amikor a lakásod gondoskodik rólad: minden, amit az okos otthonokról tudni szeretnél.

Hamarosan eljön az idő, amikor az okos otthon, egyszerűen csak otthon lesz, a technológia alapvetővé válik, ha pedig ez megtörténik, egy sokkal jobb élet vár ránk. Addig is, érdemes jobban megismerni ezt a technológiát!

A valódi okos otthon a háttérből, rendszerszinten kezeli a lakásunkat, a világítástól, a fűtésen át a riasztórendszerig, annak érdekében, hogy az életünk kényelmesebb, biztonságosabb és szabadabb lehessen.

Mitől okos egy okos otthon?

Az okosórák, -telefonok, -kávégépek, -reluxák és –villanykapcsolók világában könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk, egy intelligens otthon attól okos, hogy számtalan olyan eszközt tartalmaz, amit a telefonunkról irányíthatunk.

A valóságban egy okos otthon sokkal több ennél: a háttérben figyel, tanul a szokásainkból, és elvégzi helyettünk a mindennapok ügyes-bajos dolgait anélkül, hogy erre figyelmeztetnünk kellene. Mint egy láthatatlan társ, aki gondoskodik a kényelmünkről, abban a pillanatban, ahogy nekünk eszünkbe jut, mire van szükségünk.

okos otthon bemutató

Hogy csinálja?

Az okos otthon egy központi vezérlőegység, amelyhez csatlakoznak mindazok a funkciók és megoldások, amiket a lakás tulajdonosa okosítani szeretne. Ezek a különböző funkciók, hála a központi rendszernek, kommunikálnak egymással.

És itt történik a varázslat! Képzeljük el, hogy hétfő reggel dideregve – mivel éjszakára lehajtottuk a fűtést – kimászunk az ágyból. A fürdőszobában hosszú másodpercekig folyatjuk a vizet, mire melegre vált. Ismerős igaz? Kis eltérésekkel a legtöbb embernek indult már hasonlóan a napja. Ezzel szemben egy okos otthonban az ébredés egy pontosan levezényelt rituálévá válik, amelynek minden egyes lépése a jó napindításért felel.

A lakás gondoskodik arról, hogy mire felkelünk – akár a lassan felhúzódó redőny és egy lágy zene kíséretében -, meleg legyen a lakás, hiszen tudja, hogy mikor ébredünk. Ezután kisétálunk a fürdőbe, ahol a funkciók közötti kommunikációnak hála melegvíz folyik a csapból abban a pillanatban, ahogy megnyitjuk.

Annyira megszoktuk az apróbb kényelmetlenségeket, a hétköznapok monoton szokásait és tevékenységeit, hogy talán fel sem merül bennünk, mennyire más életet élhetnénk, ha az otthonunk irányítását és az afeletti kontrollt kiadhatnánk a kezünkből egy olyan partnernek, aki minden pillanatban az igényeinknek megfelelően cselekedne.

Okosabb, mint mi?

Bizonyos szempontból igen, de a jó szó talán az, hogy megbízhatóbb, hiszen automatikusan működik. A következő példa jól szemlélteti ezt.

Tegyük fel, hogy egy borongós szombat délután a kanapén belemerülünk a kedvenc könyvünkbe. A történet annyira izgalmas, hogy megfeledkezünk a nyitott ablakokról az emeleten. Az eső lassan esni kezd, majd szép lassan tócsa képződik a parkettán, ami rövid idő alatt felázik, tönkremegy. Az okos otthonban ez nem fordulhat elő, a szenzoros érzékelők maguktól észlelik az első esőcseppeket, bezárulnak az ablakok, mi pedig gondtalanul olvashatunk a legapróbb fennakadás nélkül.

Ha okos otthonunk van, nem kell észben tartanunk, hogy bezárjuk az ajtót, lekapcsoljuk a villanyt, a fűtést vagy, hogy kihúzzuk a vasalót. A rendszer mindezt elvégzi helyettünk, ráadásul úgy, hogy nem kell több különböző applikációt végigbogarásznunk, azért, hogy a lakás összes pontját koordináljuk.

A jövő itt kezdődik: Az okos otthon központi vezérlővel rendelkezik, automatikusan és összehangoltan működteti a lakás különféle eszközeit, adatokat gyűjt, ezek alapján felmérni a viselkedési szokásinkat, a mesterséges intelligenciának hála képes fejlődni, és optimalizálni a működését.

Az okos otthon előnyei

A nyilvánvalón túl, az első plusz, ami az eszünkbe juthat, az a jobb életminőség, amit egy okos otthonban megtapasztalhatunk. Ezt nevezhetjük egyfajta luxusnak is.

Mindenki képes különbséget tenni egy olcsó ülőgarnitúra és egy ergonomikus kanapé között. Az utóbbi amellett, hogy ellátja az alapfunkcióját, az átgondolt dizájnnak köszönhetően figyel a kényelmünkre, hogy ne fájduljon meg a hátunk, ha sokat ülünk benne, de emellett az időtállóság is nagy előnye. Ugyanez igaz az okosotthon-rendszerekre is, a fejlesztői mindent megtesznek azért, hogy az emberi igények mentén optimalizálják a ház működését, hogy az számunkra maximális kényelmet biztosítson.

Spóroljunk időt!

Bár a kényelem nagy előny, sokan hajlamosak hátrébb sorolni. Számukra  van más pozitívum, amit az okos otthonokkal kapcsolatban fel lehet hozni. A munkánk terén egyre gyakrabban alkalmazunk olyan, az időnket trekkelő alkalmazásokat, amelyek rávilágítanak arra, hogy egy-egy feladattal mennyi időt töltöttünk.

Az idő mérése, még soha nem volt ilyen fontos, mint manapság. Nem véletlenül, hiszen a túlzsúfolt napjainkban aranyat ér minden olyan fél vagy egy óra, amit képesek vagyunk lecsípni valami haszontalanból és hasznosra fordítani. Ha naponta csupán egy órát megspórolunk, azzal hetente majdnem egy teljes munkanapot, havonta pedig több, mint egy teljes napot nyerhetünk. Nem rossz, igaz?

Az okos otthon képes nekünk időt spórolni. Ha összeadjuk azokat az unalmas, apró, ismétlődő tevékenységeket, amiket a lakásunkban naponta öntudatlanul elvégzünk, azzal kiderülhet, hogy egy automatizált rendszer jelentős mennyiségű időt takaríthat meg nekünk.

Élj a jelenben, de készülj fel a gyorsan változó jövőre!

A házépítés, egy költözés, felújítás mindannyiunk életében mérföldkő. Kevesen rajonganak ezért a folyamatért, éppen ezért (is) cél az, hogy már ma olyan rendszerekkel szereljük fel az otthonunkat, ami 10-20 év múlva is korszerűnek számít majd.

Az okosotthon rendszerek gyorsan elterjednek a világban, a legújabb trendek legalábbis erre engednek következtetni. Az, aki ma nem fektet be rá, tudomásul veszi, hogy az otthona idővel avittá válik. Az okos otthon hamarosan nem extra lesz, hanem alap, ezért, ha felújítás vagy házvásárlás előtt állunk érdemes elgondolkozni a ház okosításán.

Okos otthon a környezettudatosságért

A fenntarthatóság a legfontosabb közös ügye az emberiségnek. Ezen a téren az elkövetkezendő években az egyéni felelősségvállalás még nagyobb hangsúlyt kap majd. Az okosotthon-rendszerek azzal, hogy optimalizálják a fogyasztásunkat sokat tesznek a bolygóért is.

A megfelelő árnyékolással nyaranta könnyebben hűthetjük a lakást, míg télen a fűtést támogathatjuk vele, egy okostermosztát pedig azokra a helyiségekre korlátozza a fűtést, amelyekben időt töltünk.

Szintén a környezettudatosság mellett tesszük le a voksunkat az okos otthonunkban azzal, hogy leváltjuk a különféle távirányítókat, így az elemet, ezt a rendkívül veszélyes hulladékot is mellőzhetjük.

Okos otthont, de hogyan?

Nemcsak szép, okos is!” Az intelligens otthonokról a közbeszédben is egyre több szó esik, a technológia pár éven belül akár tömegesen is elterjedhet, nem csoda, hogy egyre többen teszik fel maguknak a kérdést: „Építkezem/felújítok, nekem is szükségem van az okosotthon-rendszerre”?

A kézenfekvő válasz az, hogy igen, mindenkinek, a lakás méretétől függetlenül hasznos lehet ez a technológia. De hogyan kezdjük hozzá? A legjobb, amit tehetünk, ha nem magunk esünk neki, hanem az otthon okosítását szakértőkre bízzuk.

Mit ne tegyünk, ha okos otthonra vágyunk?

A technológia iránt lelkesedők általában belevetik magukat az áruházak óriási IoT eszköz-kínálatába: vásárolnak egy okos villanykapcsolót, rendelnek egy okoszárat, majd beszereznek egy reluxát, amelyik magától fel- és lehúzódik. Ebben az esetben lesz három olyan eszközük, amit külön ugyan tudnak irányítani – többnyire három különböző alkalmazáson keresztül – de, amelyek egymással képtelenek kommunikálni.

Mit tegyünk, ha okos otthonra vágyunk?

Keressünk egy szakértői csapatot, akik segítenek kiválasztani az életritmusunkhoz és a házunkhoz megfelelő szolgáltatásokat, és akik végigkísérik a kivitelezés folyamatát. Az okos otthon egy központi szereplő, aki irányítja az összes buta eszközt, a rendszer pedig lehetővé teszi, hogy az eszközök egymás között jeleket küldjenek, és összehangolt rutinokat végezzenek el. Ezek a rutinok egyediek, hiszen mind más ritmusban éljük az életünket. Éppen ezért elengedhetetlen az egyedi koncepció kidolgozása.

Fontos, hogy professzionális okosotthon-megoldás akkor jöhet létre, ha tervezett, emellett célszerű felújítás vagy építkezés idejére időzíteni az okosítást.

Bízd magad profikra: A Chameleonnál egy műszaki projektmenedzser vezeti végig az okosítás folyamatát. Az, hogy egy szakértő átvállalja a kivitelezőkkel, különféle szerelőkkel való kommunikációt, jelentős terhet vesz le a lakástulajdonos válláról, és így az okosítás folyamata is zökkenőmentesen mehet végbe.

Az okos otthon, ami az egész család kedvében jár

Hogy az okos otthon életérzést könnyebben átérezzük, egy képzeletbeli család, képzeletbeli mindennapjaiba adunk betekintés. Mit jelent az, ha egy okos otthonban éli az ember az életét, Gabi, Roland és Vince mesélnek róla. 

„A gondoskodás még soha nem volt ilyen egyszerű.” Gabi, 43 éves

Az életemet könnyedebbé tette az okos otthonunk, megszabadultam jó pár felesleges tehertől, ami időt és energiát vett el a napjaimból. Most reggelente minden zökkenőmentesen megy, a fiam magától ébred, hála az automatikusan felhúzódó redőnyöknek és a kedvenc zenéjének. Esténként pedig a fényerőszabályozás igazán romantikus és pihentető hangulatot varázsol a nappaliban, ahol jó megbeszélni, kivel, mi történt. A legnagyobb pozitívuma, hogy úgy gondoskodhatom a családomról, hogy nem kell kettészakadnom közben. Az édesanyám házában lévő pánikgomb garantálja nekem az ő biztonságát is. De olyan apróságokban is nagy segítségemre van az okosrendszer, mint a távoli mérőóra leolvasás, egy-egy ablak becsukása vagy a nyári árnyékolás. Vince imád kint játszani, ha jó az idő. Akár távvezérléssel, de automatikusan is megoldhatom, hogy a napvitorla megvédje őt a tűző napsugaraktól.

„A családom biztonsága az első” Roland, 49 éves  

A napjaim általában megadott ritmus szerint indulnak, a ház maximálisan támogat abban, hogy hatékonyan álljak az újabb próbatételek elé. Szeretem tudni, mi zajlik otthon: fontos számomra, hogy nyomon kövessem a fogyasztást, illetve tudjak arról, ha bármi rendkívüli történik.  A legnagyobb könnyebbség mégis az, hogy a riasztórendszernek, az ujjlenyomatvezérlésű beléptetésnek és a kaputelefon vezérlésnek köszönhetően nem érhet meglepetés. A házba csak az jön be, akit mi beengedünk, nem kell aggódnom, hogy a családnak baja esik. Persze az is szuper kényelmi funkció, hogy a feleségemmel közös időnknek megvan a maga dallama és hangulatvilágítása, ami meghittséget hozott a kapcsolatunkba. A távoli szaunavezérlés vagy a kerti csapok fagytalanítása pedig már csak ráadás.

„Lett egy láthatatlan barátom, aki a házunkban mindenhol vigyáz rám” Vince, 7 éves

Soha nem fázom, soha nem félek, hiszen mindig világít a lámpa, és anya mindig azonnal ott terem, ha szükségem van rá. A fű minden nyáron szép zöld, mert vizet locsolunk rá, de a locsolás eláll, ha a kutyámmal játszom az udvaron. Vajon hogy csinálja?

Mi a Chameleon okos otthon?

Mik az okosotthon-rendszer elemei?

Az okos otthon egy központi vezérlővel rendelkezik, ami kvázi olyan, mint egy agy (hardver). Ehhez a vezérlőhöz csatlakozik vezetékkel vagy vezeték nélkül minden olyan eszköz – fűtés, reluxa, zár, stb... –, amit okosítani szeretnénk. A vezérlő egy programmal dolgozik (szoftver), ez a program különféle élethelyzetekre automatikus rutinokat futtat. Például reggel felhúzza a redőnyt, beindítja a fűtést, ha még sötét van, lámpát kapcsol. A rendszer fontos eleimei még az érzékelők, amik mérik és egyben jelzik a környezet állapotát és változását.

Híd a különféle smart home termékek között

A Chameleon okos otthon egy olyan komplex és rendszerfüggetlen szolgáltatás és termék, ami minden tekintetben az ügyfél igényeit helyezi a középpontba. A piacon található szolgáltatók közül kitűnik, ugyanis rugalmassága révén lehetővé teszi, hogy más piaci szereplők rendszereit is beépíthesse a saját a folyamatába.

A vezérlés a Chameleon esetében lehet Apple HomeKit, Amazon Alexa vagy akár Loxone is. Miért fontos ez? Mint ahogy az elektronikai márkák esetében is, minden okos otthon szolgáltató másban jó. A Chameleon lehetővé teszi, hogy minden gyártó legjobb eszközeit, válogassa össze, és így legyen a rendszer 100%-ban az ügyfél igényeire szabható.

A különféle okosotthon-rendszerek ráadásul állandóan fejlődnek. Azok a  felhasználók, akiknek a lakásában Chameleon okosotthon-rendszer van, akár évekkel később is meggondolhatják magukat, és tetszés szerint módosíthatják az egyes elemeket. Ennek köszönhetően a rendszer sosem öregszik el.

Okos otthon rendszerek és integrációk

Az okos otthon rendszereken és integrációkon belül jó pár lehetőségünk van. Mindenek előtt fontos megismerni a különféle gyártók okos otthon platformjait, majd feltérképezni, hogy mely készülékek képesek egymással együttműködni.

okos otthon rendszerek

Érdemes szakember segítségét kérni, aki a felmerülő igényeknek megfelelően azonnal tud ajánlani megfelelő okos otthon megoldást.

  1. Ha fontos számunkra, hogy egyszerű utasítások mentén irányítsuk a lakásunkat, akkor az Amazon Alexa jó megoldás lehet. Ugyanebből a szempontból az Apple HomeKit is jó választás, ez utóbbi ráadásul rugalmasabb rendszer, mint az Amazon sajátja.
  2. A nagyszerűség az egyszerűségben rejlik, ha a könnyű kezelhetőség és érthetőség a cél, akkor a Google Home rendszere, de akár a fent már említett Apple HomeKit is kiváló lehet.
  3. Szintén az Apple és a Google nagy előnye, hogy kompatibilis a legtöbb nagy gyártó termékével. Illetve folyamatos a fejlesztés a cégek háza tájékán, így az okosotthonunk minden frissítéssel azonnal fejlődik.
  4. A felhasználóbarát applikáció még egy olyan tulajdonság, ami csábítóvá teszi az Apple HomeKit rendszerét.

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer? A vezeték nélküli rendszerek az USA-ban nagyon elterjedtek, egy külön iparág alapult a karbantartásukra, fejlesztésükre. Bár elegáns, és dizájn szempontjából sokan hajlanak a vezeték nélküli megoldások felé, a vezetékes sokkal megbízhatóbb. Nem utolsó sorban a szakértők és a piac is a vezetékes rendszerek mellett teszi le a voksát.

Bemutató okos lakás, ahol bárki megtapasztalhatja az okos otthon életérzést

A Chameleon Demo okos lakásában első kézből tapasztalhatjuk meg az okos otthonok legfőbb előnyeit. Ez az 50m2-es, tetőtéri lakás megannyi funkciójának hála instant képet ad arról, milyen jövő várhat ránk.

okos otthon működése

Megtapasztalhatjuk a hangvezérlést vagy azt, hogy a napszak változásával egy-egy funkció automatikusan alkalmazkodik az ember igényeihez. Ezen felül természetesen gyakorlati kérdésekre is választ kaphatunk szakavatott okos otthon tanácsadóknak hála.

5 tulajdonság, ami miatt a Chameleon okos otthon jó választás lehet

Jövőálló – Kezeljük a változásokat

A Chameleon célja az volt, hogy egy olyan rendszerrel álljon elő a smarthome piacon, ami rugalmas, és ami nem szab határt a felhasználónak. Akár 10 év múlva is dönthet úgy az okos otthon tulajdonosa, hogy változtatna vagy bővítené a már meglévő rendszerét. A különféle integrációkkal vezérelt és különböző eszközökkel működő Chameleon okos otthon így lesz jövőálló.

Szakértő gondoskodás – A szolgáltatás része, hogy profi szakemberek segítik végig az okosítás folyamatát

A projektmenedzserek mindent megtesznek azért, hogy az okosítás gond nélkül menjen végbe. Még mielőtt elindulna a folyamat, a tanácsadók felmérik az ügyfél igényeit, és együtt kikalkulálják a lehető legjobb megoldást. A Chameleon újabb előnye, hogy lévén ez egy gyártófüggetlen rendszer, a vállalat okosotthon-tanácsadói nem beszélik rá az ügyfelet egy adott márkára, hiszen minden márka rendszerével kompatibilis a Chameleon.

Applikáció – Otthonod a zsebedben

Az eddigi tapasztalatok alapján sokan választják a Chameleon applikációját, annak ellenére, hogy bármelyik beépített integráció saját applikációja mellett is dönthetnének. Könnyen létrehozhat magának a felhasználó különféle automatizmusokat, és egyszerűen személyre szabhatja a saját otthonát.  Ezen a téren is figyelünk arra, hogy a felhasználói élmény a lehető legjobb legyen.

Nyitott rendszer – Határ a csillagos ég

A Chameleon Smart Home valóban az egyik legrugalmasabb a piacon található okosotthon-rendszerek közül. Az összes gyártó, szinte minden funkciója összekapcsolható vele, ezáltal egy igazán komplex, luxus élményt nyújt az otthon tulajdonosának.

Kérdések, amik még felmerülhetnek az okos otthonnal kapcsolatban

Milyen eszközöket tudok okosítani?

A Chameleon okosotthon-rendszer egyszerű, hagyományos, kapcsolók, konnektorok, mozgásérzékelők, redőnykapcsolók felokosítását végzi. A rendszer kialakításához nem szükséges okos, távirányítós vagy wifis eszközöket beszereznünk, sőt, minél egyszerűbb egy eszköz, annál könnyebb lesz felokosítani. Ennek oka az, hogy az önmagukban okos eszközök nem akarnak további rendszerekhez csatlakozni, csak a saját feladatukat látják el, ezért nehezen, vagy egyáltalán nem kapcsolhatók rendszerbe.

Szükséges speciális vezetékezés a rendszer kiépítéséhez?

Nem, a Chameleon rendszere a hagyományos villanyszerelési modellre épül, ennek köszönhetően nem szükséges speciális kábelezés a kialakításához. A hagyományos villanyszerelés mellett egyetlen gyengeáramú kábel behúzása szükséges.

Miért jó a Smart Home Ready, azaz a Chameleon rendszer előkészítés?

Rendszerünk egyik különlegessége, hogy a Smart Home Ready kialakításnak köszönhetően nem kell a teljes rendszert azonnal kiépíteni. A megszabott kábelezési feltételek betartását követően az ingatlan hagyományos házként tud funkcionálni, majd a későbbiekben tetszés szerint, akár több ütemben okosítható.

 

 

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT