Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
A legjobb okosotthon rendszerek

A legjobb okosotthon rendszerek

A magyar építőiparban évek óta határozott növekedést mutatnak az okosotthonokhoz kapcsolódó beruházások. Ez nem meglepő, hiszen mindennapi életünk automatizálása az ebből fakadó kényelem, biztonság és hatékonyság miatt egyre fontosabb szempont azok számára, akik új lakás építésén vagy vásárlásán törik a fejüket.

Az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy az előttünk álló években még nagyobb népszerűségre tesz szert ez az ingatlantípus, amivel egyre többen ismerik fel a mai okosotthonok legfontosabb problémáit. Ide sorolhatjuk többek között a komplett rendszerek hiányát, az egymással nem kommunikáló részegységeket vagy a hatékonysághoz kapcsolódó gyengeségeket.

Nem mind okosotthon, amit így hívnak

Marketingszempontból ugyanis a mai ingatlanpiac hamar felismerte, hogy az okosotthonok jobban eladhatók, mint azok a házak, melyeknél nem használják ezt a varázsszót. Ennek azonban az lett a következménye, hogy egy automatizált árnyékoló, egy szenzor segítségével magától nyíló és záródó garázskapu vagy egy a fényre érzékeny világításrendszer miatt már minden ingatlan megkaphatja az „okos” jelzőt, ami komoly gondot jelent.

Ezek ugyanis bár valóban intelligens funkciók, tovább hasznos megoldások is egyben, csakhogy az egész mögött nincs egy átfogó koncepció, nincs egy mindent átszövő háttérendszer, egy alaposan kigondolt és megtervezett szisztéma, ami a lakás szinte minden porcikáját képes felügyelni.

Még nagyobb baj, hogy ezeknek a házaknak a többségét eleve nem is úgy építették fel, hogy okosotthonok lesznek, így ha a tulajdonosok később szeretnének egy valódi intelligens házban élni, azt csak óriási átalakítás útján érhetik el, akár a megbízhatóbb és biztonságosabb vezetékes rendszert szeretnének, akár a vezeték nélküli megoldásokat, lévén utóbbiak sem alkalmazhatók eredményesen minden ilyen esetben.

Mit nevezünk igazi okosotthonnak?

Bár hivatalos, mindenki által elfogadott definíciója nincs az okosotthonoknak – ezért alakulhatott ki a fentiekben ismertetett anomália –, azonban itthon is kezd kialakulni egy kép az emberekben ezekről az ingatlanokról, melyek röviden a maximális kényelem és a kimagasló környezettudatosság megtestesítői.

Ami azonban a legtöbb mai okosotthonból hiányzik, az a megfelelő háttérszisztéma, mely biztosítja, hogy a lakás ne csak különféle automatizált részegységek halmaza legyen, hanem ezek a funkciók lássák egymást, oda-vissza tudjanak kommunikálni a másikkal, mindemellett pedig együttműködve szolgálhassák a lakók kényelmét és kimagasló komfortszintjét a lehető legkevesebb energiafogyasztás mellett.

Rengeteg olyan okosotthonnak nevezett ingatlan található Magyarországon is, melyekben – többek között – ott az automatizált redőny, az okostermosztát és egy komplett intelligens világításrendszer, azonban ezek nem tudnak kommunikálni egymással. Ez a tulajdonság ugyanakkor elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy egy jól működő automatizált megoldásunk legyen.

Az egyes gyártók nehezen kommunikálnak egymással

A fentiekben elhangzott problematika természetesen közel sem csak a kivitelezők hibája, hanem részben a gyártóké is, hiszen kis túlzással ahány márka és ahány termék belép ezen a téren az ingatlanba, az annyiféle kommunikációs nyelvet használ majd. Ezt a kellemetlenséget képes kiküszöbölni a Chameleon Smart Home rendszere, mely egyfajta közös platformot biztosít az egyes gyártók között, miközben saját megoldásokkal képes megvalósítani az okosotthonok ideáját.

A mai globális piacon természetesen rengeteg különféle rendszer található, melyek akár komplett formában, akár csak részegységenként, de fontos szerepet játszanak abban, hogy kialakításra kerülhessen egy jól működő és minden téren egésznek tekinthető okos ingatlan. A legjobbak közé sorolhatók a Chameleon mellett a Loxone, a Fibaro, az Apple, a Google és természetesen az Amazon. Lássuk, hogy mit kell tudni röviden a felsorolt rendszerekről!

Loxone

A Loxone egy olyan összetett okosotthonos szisztéma a jelenlegi piacon, mely magas színvonalat és megbízhatóságot kínál az épületautomatizálás világában. Nemcsak családi házak, hanem kisebb ipari létesítmények esetében is ideális megoldásnak tekinthető, azonban termékeikről tudni kell, hogy nem KNX szabványon alapulnak, hanem PLC alapú vezérlési rendszerre épülnek.

Ezzel az okosotthonos szisztémával a mai legtöbb intelligens és automatizált funkció bevihető és megvalósítható a lakásban, legyen szó a világítás-, a fűtés-, a hűtés, a multimédiás rendszerek vagy éppen az árnyékolástechnika kérdésköréről. A BUS technológiára épülő kábeles alternatíva mellett rádiófrekvenciás szabványokkal is vezérelhető, egyik sajátossága pedig a moduláris bővíthetőségben keresendő.

Jelentős előnye a legtöbb okosotthonos rendszerrel szemben, hogy bemenetei és kimenetei szabadon programozhatók, ami azért előnyös, mert nem kell például külön vezérlőegységet venni mindenhová, hanem mi határozhatjuk meg a rendszernek, hogy mit és honnan irányítson.

Fibaro

A Fibaro egy komplett okosotthonos ökosztisztéma, melynek minden elemét úgy alakították ki, hogy nemcsak egészében, de az egyes helyiségekhez igazodva is képes maximálisan igazodni az ott élők igényeihez. Egy olyan vezeték nélküli moduláris rendszerről van szó, melynek részeként nagy figyelem irányul az adatbiztonságra, ezáltal rendelkezik WAF és DDoS támadás elleni megoldásokkal, TLS jegyzőkönyvvel, valamint bcrypt jelszavakkal.

Nagy előny a Fibaro kapcsán a Plug & Play jelleg, azaz egy nagyon könnyen telepíthető és még egyszerűbben beállítható megoldásról van szó, melynek elemei a kicsomagolást követően szinte azonnal használatra készek. Az irányítást ráadásul vezeték nélküli formában nemcsak okostelefonunkról vagy táblagépünkről tudjuk biztosítani, hanem egy külön hangsegéd is vár ránk, akit hang alapú utasításokkal tudunk majd irányítani.

Energiatakarékos megoldás, mely olyan védelmekkel lett ellátva, mint a tűz- és a vízkár-, valamint a betörés elleni folyamatos felügyelet, ami különösen gyerekek és időskorú lakók esetében nagyon hasznos. A hang alapú irányítás terén a Google Asszisztens és az Amazon Alexa állnak a rendelkezésünkre, a rendszerhez pedig olyan gyártók tudnak csatlakozni, mint a Philips, a Sonos, a Netatmo, a D-Link, a Yale vagy a DSC.

Amazon Alexa

Az Alexa az Amazon saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája és digitális segédje, melyre komplett okosotthonos rendszerek, illetve hang alapú vezérlések építhetők fel. Elengedhetetlen társa az Amazon Echo okoshangszóró, mely képes a különféle hangalapú utasításaink rögzítésére és lefordítására az okosotthon kapcsolódó részegységeinek, ezáltal hang alapon irányíthatjuk vele az árnyékolókat, a multimédiás eszközöket vagy a világítást.

Egy rendkívül fejlett, optimalizált és jól működő rendszerről van szó, mely folyamatosan fejlődő intelligenciára épül, így elegendő csak kimondani egy kifejezést ahhoz, hogy komplett folyamatsorok induljanak meg a lakásban, így reggel például felkapcsol a rádió, felhúzódik a redőny és elindul a vízforraló a konyhában. Nagy előnye a felhasználói részről engedélyezett bővíthetőség, aminek jóvoltából szinte nincs olyan okoseszköz, amivel az Alexa nem tud kommunikálni.

Ezen túlmenően az Amazon megoldása jól kombinálható, folyamatosan tanul, ugyanakkor vannak bizonyos korlátai, Magyarországon például még mindig csak angol nyelven ért, amiből lehetnek esetleges kellemetlenségeink, illetve néhány funkciót sem érhetünk el. A legtöbb embernek azonban mégis inkább a Google-integráció hiányozhat majd belőle, ugyanakkor ezt a hiányosságot megannyi egyéb pozitívum ellensúlyozza.

Google Home

A Google Home az egyik legismertebb okosotthonos rendszer, ami leginkább a keresőóriás hátterének köszönhető. Komplett megoldásról van szó, melynek központi eleme egy olyan okoshangszóró, mint az Amazon esetén az Echo, azonban itt nem egy Alexa nevű segéd, hanem a Google Asszisztens segít majd nekünk a keresésekben vagy okosotthonunk irányításában, amit akár hangalapú parancsokkal is kivitelezhetünk.

Segítségével rendkívül egyszerűen tudjuk vezérelni a lakás minden elemét, és mivel innen már nem hiányzik a teljes Google-integráció, ezért minden kapcsolódó platform, a Gmail, a Youtube és az egyéb szolgáltatások elérhetők, összehangolhatók, amivel felfoghatatlanul sok kényelmi funkciót érhetünk el, ha Android-alapú okostelefonunk van. Nagy előnye, hogy a Google Asszisztens itt is egy folyamatosan tanuló, hozzánk idomuló mesterséges intelligencia, aki képes megtanulni szokásainkat, ahhoz ajánlani funkciókat vagy például a keresések során figyelembe venni a funkciókat.

Az okosotthonos rendszerek terén a Google Home alighanem a legjobbak közé tehető a kompatibilitás tekintetében, a nagy gyártók szinte kivétel nélkül támogatják, azonban nem árt tudni, hogy a digitális asszisztens megfelelő kezeléséhez itt is fontos az angoltudás. Egy automatizált lakásban kifejezetten hasznos társ, ha kedveljük a hangos irányítást!

Apple HomeKit

Az Apple HomeKit a nagy gyártók közül jelenleg az egyik legismertebb és leginkább kedvelt megoldás főleg azok körében, akik a mindennapokban is a cupertinói gyártó termékeit használják, tehát iPhone okostelefonjuk, iPad táblagépük és valamilyen macOS-t futtató számítógépük van. Az Apple eszköze azért kedvelt, mert valóban jól működik, központi eleme lehet egy okosháznak, amiben Siri nevű mesterséges intelligenciája nyújt óriási segítséget, akivel a HomePod okoshangszórón keresztül tudunk majd kommunikálni – legalábbis többek között.

Egy korábban zárt, manapság azonban inkább egyre nyitottabb rendszerről van szó, azonban a támogatott elemek egymással hihetetlenül hatékonyan, gyorsan és nem utolsó sorban biztonságosan tudnak üzemelni. A Siri segéddel ugyan itt is csak angol nyelven kommunikálhatunk, de a parancsokat gördülékenyen képes teljesíteni a rendszer, mely támogatja a komplett folyamatsorok rögzítését, így elegendő lesz csak jó éjszakát kívánni az MI-nek ahhoz, hogy a televízió és a világítás lekapcsoljon, a redőnyök leereszkedjenek, a termosztát pedig lejjebb tekerje a belső hőmérsékletet – hogy csak néhány példát hozzunk.

A magas szintű biztonságot az Apple azzal garantálja, hogy a támogatott eszközök csak a saját szabványukon keresztül tudnak kommunikálni, amivel be lehet tartani a magas szintű biztonsági előírásokat. Nagy előnye az Apple HomeKit-nek, hogy tökéletesen illeszkedik a gyártó jól megszokott ökoszisztémájába, így minden-mindennel kompatibilis lesz majd, ahogyan azt a márka kedvelői megszokhatták már.

A Chameleon okos otthon minden rendszerrel kommunikál

A Chameleon az egyik legteljesebb okosotthonos rendszer, melynek kimagasló előnye a páratlan biztonság mellett az, hogy teljesen rendszerfüggetlen, ennek megfelelően olyan határtalanságot és szabadságot ad a felhasználó kezébe, ami egyelőre még szokatlan az ágazaton belül. Ennek megfelelően bármikor cserélhetjük a modulokat, nem okoznak problémát a gyártói különbségek, sőt az újgenerációs megoldások beépítésére is lehetőség van.

Azon túl tehát, hogy elköteleződés nélkül tervezhetünk saját okosotthont, a Chameleon okos otthon egy igazi jövőálló megoldás, mely egyfajta központi kommunikációs platformként is funkcionál. Alkalmazásával nem jelent problémát, ha a lakás minden részegységét más gyártótól választottuk ki, a szisztéma képes összekötni egymással ezeket, és közös funkciókkal, együttműködő megoldásokkal kecsegtet a tulajdonosok számára.

Rendkívül költséghatékony megoldás, segít energiát spórolni a működés során, de már a tervezéskor is igazíthatjuk otthonunkat a rendelkezésre álló büdzsénkhez, hiszen itt nem probléma, ha később akarjuk bővíteni vagy kiteljesíteni a rendszert. Mindemellett rendkívül kényelmes és biztonságos, megóv minket a betöréstől, a különféle károktól, optimalizálja a hűtést, a fűtést, igazodik az életritmusunkhoz, megfelelő kialakítás esetén pedig még a növényeinket is megöntözi – sőt hangutasításokat is képes fogadni, például az Apple HomePod vagy más okoshangszóró által.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT