Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
A Google Home okosotthonos rendszer

Google Home okos otthon bemutató

A legtöbb okosotthonos elképzeléshez ideális alapot kínál a Google Home megoldása, mely hangirányítással, rengeteg kompatibilis termékkel és megannyi lehetőséggel kecsegtet a felhasználók számára.

Sokszor és sok helyen elhangzott már, hogy az építőipar jövőjét az okosotthonok jelentik. Ez az állítás vitathatatlan, a megvalósítás tekintetében azonban akadnak még bizonytalanságok, hiszen rengeteg különféle rendszer és alkalmazható eszköz van jelen a piacon, melyek közül alighanem csak a legnagyobbak, a legjobbak, illetve azok maradhatnak fenn hosszútávon, melyek képesek kitűnni a többi közül.

A Google okosotthonos megoldásai természetesen minden kategóriában megállják a helyüket, hiszen a Google Home egy olyan folyamatosan bővülő, kimagasló integrációs lehetőségekkel és jövőálló képességekkel rendelkező alternatíva, mely az egyik legnagyobb támogatottságot élvezi a szegmensen belül. 

Egy olyan intelligens szisztémáról van szó, mely mindig a segítségünkre siet, támogatja a lakás elemeinek összehangolását, felügyeli az automatizált egységek működését, sőt a telefonunkkal és a hang alapú utasítások révén egyaránt szót érthetünk vele, miközben megannyi kényelmi és szórakoztató szolgáltatást tartogat. Lássuk azonban egy kicsit konkrétabban, hogy mire képes a Google Home!

A Google Home általános bemutatása

Mi is az a Google Home?

Ha röviden szeretnénk meghatározni a Google Home definícióját, akkor egy olyan hangutasításokkal vezérelhető, az okosotthon középpontját jelentő intelligens hangszóróról beszélhetünk, melyet a keresőóriás saját digitális segédje, az úgynevezett Google Asszisztens tölt meg élettel.

Ez utóbbi egy folyamatosan bővülő tudást felvonultató mesterséges intelligencia, amivel hangosan, parancsszavak által kommunikálhatunk. 

  • Feltehetjük neki kérdéseinket, amire Google kereséssel, illetve kapcsolódó találatokkal válaszol. 
  • Bekapcsolhatjuk vele kedvenc zenéinket és elérhetjük, sőt módosíthatjuk az összes Google szolgáltatást, legyen szó a levelezésünkről, a naptárbejegyzéseinkről vagy kereséseinkről.
  • A rendszerbe kötött és kompatibilis okoseszközöket egyaránt irányíthatjuk a segítségével hangutasítások révén, illetve okostelefonunk segítségével távoli hozzáféréssel is.

Működtetése ugyanolyan egyszerű, mint bármelyik másik okoshangszóróé, csak ki kell mondanunk hangosan és érthetően, hogy „Ok Google”, a rendszer pedig automatikusan aktív üzemmódba kapcsol, és rögtön várja kívánságunkat, legyen szó akár egy egyszerű keresés indításáról, akár az árnyékolók leeresztéséről, a fűtés szabályozásáról vagy a fényerő módosításáról.

A Google Home termékdizájnjáról

Sokak számára jelent kritikus pontot, hogy otthonukba csak olyan eszközök és berendezési tárgyak kerülhessenek, melyek illeszkednek a lakás által képviselt stílushoz, illetve atmoszférához. Ezen a téren a Google Home egy igazán sokoldalú kiegészítő, hiszen termékdizájnja kifejezetten szolid, egyszerű, letisztult, mondhatni minimalista, formavilágát pedig leginkább egy kancsóhoz vagy egy nagyobbacska pohárhoz lehetne hasonlítani.

Ma már elérhetők hozzá különféle színek, alapesetben azonban egy szürkés alsó-, valamint egy fehéres felsőrészből tevődik össze, ferdén vágott felső résszel, ami egyáltalán nem szokványos, de kifejezetten modern összhatást kelt. Akárcsak a komplett eszköz, melyen nincsenek látható gombok vagy érzékelők, a felső részén viszont – mely egyben érintőpanel is – találunk néhány színes LED-et, ami a működést hivatott jelezni.

Működtetés

Hogy a Google Home-ot milyen formában irányítjuk, illetve kérjük meg a cselekvésre, azt minden esetben az éppen aktuális szituáció határozza meg. Használhatjuk hozzá a fentebb már említett hangvezérlést, elérhetünk néhány funkciót a készülék felső részén található érintőpanellel, de a kapcsolódó társalkalmazás jóvoltából a telefonunkról vagy a számítógépünkről egyaránt adhatunk neki utasításokat.

Csatlakoztatható eszközök

Mivel rendkívül nagy támogatással rendelkezik, a Google Home segítségével közvetlenül egyaránt rengeteg eszköz felett vehetjük át az irányítást. Felsorolni is nehéz azt a sok kiegészítőt, amit lehetőségünk nyílik csatlakoztatni, hiszen komplett világítási- és biztonsági rendszerek, a fűtést- és hűtést szabályozó eszközök, de egy Chromecast által akár még az egész házimozi vagy a hifi-berendezés irányítása sem okoz vele gondot.

Határozottan nagy előny a Google Home kapcsán, hogy bizonyos versenytársaival ellentétben rendelkezik Google-integrációval, vagyis az összes szoftveres szolgáltatás, a Gmail, a Youtube, a Térkép vagy éppen a Naptárfunkció elérhető vele, illetve rajta keresztül. Amennyiben tehát fel akarunk venni egy új eseményt a naptárba, vagy keresnénk egy jó éttermet a közelben, mindent elérhetünk vele egyszerűen.

A Google Asszisztens és a hangvezérlés

A hangvezérlés alapja a Google Home okoshangszórónál az úgynevezett Google Asszisztens, ami rendkívül magas szintű odafigyeléssel képes kiszolgálni minden egyes kérésünket. Ennek az oka a folyamatosan tanuló mesterséges intelligencia, mely nemcsak kérdésünk értelmezésére képes, hanem arra is, hogy figyelembe vegye annak kontextusát, azaz általánosítson, és ehhez igazodva szolgáljon válasszal.

A tapasztalatok szerint minél többet használjuk a Google Asszisztenst, annál könnyebben tud majd az ízlésünkhöz, illetve a kívánságainkhoz maximálisan illeszkedő eredményeket produkálni. Példának okáért, ha azt szeretnénk megtudni tőle, hogy mikor született Michael Jackson, a következő hozzá kapcsolódó kérdésnél már nem kell megismételni a nevet, elegendő lesz csupán annyit kérdezni, hogy „Hol született?”. 

Az nyilván még némi kellemetlenséget szül, hogy az „Ok Google” kifejezést minden egyes esetben ki kell mondanunk a kérdések előtt, ha azt akarjuk, hogy az asszisztens figyeljen ránk, de mivel órákon át nyilván nem csevegünk vele, ezért ez apró kellemetlenségnek tekinthető csupán. Arról nem is beszélve, hogy a technológia legalább jól működik! 

Hangminőség

Általánosságban elmondható a Google Home-ról, hogy sokkal könnyebben megérti, amit szeretnénk tőle, és egyszerűbben kezelhető, mint az Apple HomePod, a hangminőség terén azonban a Google termékének akadnak hiányosságai, de ez a különbség nyilván az árcédula terén is megmutatkozik a kettő között. Zenehallgatásra tehát nem feltétlenül ajánlott a Google terméke, de a digitális asszisztenssel való kommunikáció, az elhangzottak tisztasága egyáltalán nem rossz.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az Amazon okoshangszórójához mérten a Google Home hangzása viszont kifejezetten jobbnak minősül a tesztek alapján, gazdagabb és színesebb hangképpel rendelkezik. Egy megfelelő hangrendszerrel összekötve pedig igencsak kecsegtető, hogy támogatott a Spotify, a Pandora, az iHeartRadio, a TuneIn, valamint természetesen a Google Play Zene, illetve a Youtube Red, sőt saját zenei gyűjteményt menthetünk a felhőbe, így olyan zenéket vagy hangfelvételeket is elérhetünk vele, melyek nem szerepelnek egyetlen szolgáltató kínálatában sem.

Okosotthonos integráció

Világos, hogy a Google Home egyik legfontosabb feladata az okosotthon kezelése, hiszen segítségével, illetve a Google Asszisztens közbenjárásával akár helyiségekre osztottan is lehetőségünk nyílik működtetni a lakásban az összes kapcsolódó eszközt néhány egyszerű paranccsal. 

Példának okáért külön leereszthetjük a redőnyöket az emeleti helyiségekben, amíg a konyhában sürgünk-forgunk, vagy feljebb csavarhatjuk a fűtést a gyerekszobában, mielőtt a kicsik felkelnének. A legnagyobb pozitívum ráadásul, hogy egyetlen parancsszóval egyszerre akár több műveletet is elindíthatunk, ezáltal egy egyszerű „Jó éjszakát” segítségével lekapcsolhatjuk az összes világítást, aktiválhatjuk a biztonsági rendszert, takarékra állíthatjuk a fűtést vagy a hűtést, lehúzhatjuk a redőnyöket és kikapcsolhatjuk a televíziót. Mindezt egyszerre!

Természetesen terméke válogatja, hogy a Google Home-mal mennyire vehetjük át felette az irányítást. Egy Chromecast tévéokosító beszerelésével például az okoshangszóró által indíthatjuk el kedvenc műsorainkat, vagy kereshetünk magunknak videókat a Youtube-ról, teljesen kiiktatva a képletből a távirányítókat.

A Google Home applikáció

A legtöbb okosotthonos rendszerhez tartozik már külön okostelefonos applikáció, ami azt a célt szolgálja, hogy a segítségével is módosíthatjuk a belső rendszerek és a csatlakoztatott eszközök beállításait. A Google Home esetében ezt a hasonló név alatt elérhető szoftverrel valósíthatjuk meg. A legpesszimistább becslések szerint is már több ezer olyan eszköz található jelenleg a piacon, ami közvetlenül irányítható a Google Home alkalmazással, legyen szó termosztátokról, kamerákról, biztonsági megoldásokról, árnyékolókról vagy világítástechnikáról.

Az okoshangszóró mellé beállítva a Google Home applikáció egy rendkívül átfogó irányítási alternatívát kínál nekünk, ezáltal például gyorsparancsokat érhetünk el a leggyakrabban használt eszközökhöz, felügyelhetjük az összes automatizált folyamatot, új parancsokat oszthatunk ki, de úgynevezett Rutinokat is létrehozhatunk, ami a fentiekben már kiemelt csoportosított művelethalmaz megfelelője, amikor egyetlen szó kimondásával folyamatok egész sora indul meg a házban.

Azért is nagyon hasznos kiegészítő a Google Home applikáció, mert távolról is lehetőségünk nyílik áttekinteni, hogy mi történik vagy mi történt korábban a lakás falai között, de beállíthatunk saját Nest WiFi hálózatot, tesztelhetjük a rendszer sebességét, megoszthatjuk másokkal a vezeték nélküli internetet – akár ideiglenesen is –, sőt külön kapcsolatot adhatunk a gyermekeknek, amit szülői felügyelettel láthatunk el.

Skillek, hanghívások, hangfelismerés

A fentieken túl érdemes még kiemelni a Google Home kapcsán néhány olyan tulajdonságot, melyek nem tekinthetők hétköznapinak, de alkalmazásuk mindenképpen meg tudja növelni otthonunk okos jellegét. 

Ide sorolhatók például a skillek, melyek kapcsán az Amazon Echo egy kicsit fejlettebb ugyan, de itt is rengeteg előre beállított szolgáltatás van a pizzarendeléstől kezdve az Uber hívásáig bezárólag, amit egyetlen gombnyomással vagy parancsszóval elérhetünk.

Ezen túlmenően a Home segítségével képesek leszünk hanghívásokat indítani, azonban ezek fogadására egyelőre nem alkalmasak, amit nem árt észben tartani a választáskor annak ellenére is, hogy ezt az opciót kevesen használnák ki a gyakorlatban, hiszen a telefonunk mindig kéznél van.

Amit a fentiekben még nem említettünk, de mindenképpen érdemes kiemelni, az a hangfelismerő funkció, ami a Google Home esetében egy rendkívül futurisztikus alternatíva. Az eszköz felismeri például, hogy a családból ki szólt hozzá, így automatikusan az ő fiókját, keresési előzményeit és ízlését állítja a középpontba addig, amíg más nem kezdi el használni a rendszert.

A Google Home kapcsolódó eszközei

Általánosságban elmondható, hogy a Google Home alapú okosotthonokhoz több olyan eszköz is csatlakoztatható, mely a keresőóriás saját gyártmányú eszközeként arra hivatott, hogy növelje az ingatlan funkcióinak mennyiségét, valamint megkönnyítse és változatosabbá tegye a mindennapi használatot. Lássunk most ezek közül néhányat!

Google Home Mini

A Google Home Mini akkor kiváló választás, ha olcsón szeretnénk okosotthonunk minden helyiségében élvezni a hangirányításból fakadó kényelmet, hiszen a legtöbb funkció megtalálható benne, ami nagyobb testvérében is, csak kompaktabb formában, ebből fakadóan elérhetőbb árkategóriában.

Elérhetjük vele például a Google Asszisztenst és a hozzá kapcsolódó összes intelligens funkciót, ezáltal akár ágynyugalomból is irányíthatjuk a ház minden kapcsolódó okoseszközét, de kereshetünk vele az interneten, tájékozódhatunk az időjárásról, sőt nagy testvéréhez hasonlóan felismeri a különféle emberi hangokat, egy nappaliban így beazonosítja, hogy ki tartózkodik mellette, amivel rögtön igazodik a keresési előzményekhez, az adott családtag által kedvelt funkciókhoz és a többi.

Azon túl, hogy gyakorlatilag bármelyik Google-platformmal könnyedén összehangolható, egyszerű LED jelzésekkel könnyíti meg a használatot, több színben elérhető termékként pedig bármelyik helyiségbe megtalálhatjuk majd a küllem terén is a legjobbat. Csúszásgátló bevonatának hála akár üvegasztalon is tárolhatjuk, beállítása pedig rendkívül egyszerű, gyakorlatilag csak a Google Home alkalmazásra lesz szükségünk hozzá.

Google Nest Mini

Ez az eszköz nem más, mint a Google Home Mini második generációja, azaz továbbfejlesztett változata, egy olyan intelligens hangszóró, mely minden eddiginél több lehetőséget ad okosotthonunk irányítására úgy, hogy közben rendkívül kompakt, sőt ár-érték arányát tekintve is kitűnő.

Hogy miben különbözik elődjétől a Google Nest Mini? Példának okáért ezt az eszközt már nemcsak az asztalon vagy az éjjeliszekrényen tárolhatjuk, hanem akár a falra is felszerelhetjük a hátán helyet kapott kis fülecske segítségével, miközben méretét meghazudtoló módon lényegesen jobb hangminőséget kínál, aminek hála rengeteg kellemetlenségtől kíméli meg a felhasználókat.

Természetesen itt is elérhető a Google Asszisztens, mely felismeri, hogy a család melyik tagja szólt hozzá – ehhez igazítva a beállításokat –, képesek leszünk hangutasításokkal irányítani általa az okosotthon csatlakoztatott eszközeit, a fűtést, a világítást vagy a biztonsági rendszert, de elindíthatunk vele zenéket, filmeket, tájékozódhatunk az időjárásról és indíthatunk keresést az interneten. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa!

Azon túl, hogy a Google Home Nest Mini rengeteg alkalmazással is kompatibilis – például támogatja a Youtube-ot, a Spotify-t és a Chromecastot –, a gyártó még a környezetkímélésre is gondolt, hiszen teljes egészében újrahasznosított műanyagpalackokból készíti termékét.

Google Home Hub

A Google Home termékcsalád egyik újdonsága jelenleg a Home Hub, mely egy 7 hüvelykes érintőképernyővel ellátott központi irányító, gyakorlatilag egy táblagép és egy okoshangszóró ötvözete, mely több ezer termékkel kompatibilis, mindemellett pedig természetesen a Google Asszisztenst is támogatja.

Általánosságban elmondható, hogy a Google Home Hub minden olyan tulajdonságot megkapott, amit a Home Mini vagy a Nest Mini, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy irányítsuk vele okosotthonunk minden egyes csatlakozó elemét, készülékeket és komplett részegységeket egyaránt, mindezt hangutasítások segítségével. 

Emellett természetesen kereshetünk vele a világhálón, kérhetünk általános információkat, hallgathatunk vagy nézhetünk is Youtube-ot, a Voice Match funkcióval pedig felismeri, hogy melyik családtag van a közelben, így a hangja alapján testre szabja a beállításokat és igazítja a keresési eredményeket.

Kijelzőjének hála folyamatosan mutatja az időt és az általunk beállított információkat, miközben képet kapunk minden keresés mellé, sőt akár a biztonsági kamerát is kivetethetjük rá, így a kanapén ülve láthatjuk, hogy ki csengetett be hozzánk, éjszaka pedig sötét módba vált, így akkor sem zavar minket, ha az ágy mellett tároljuk.

Google Chromecast Ultra

Egy okosotthon megköveteli az okostelevízió meglétét, csakhogy minden egyes lakás minden egyes helyiségébe ez kifejezetten nagy összegű beruházás. Ilyenkor lesz jó döntés a Google Chromecast Ultra, mely lényegében egy TV okosító eszköz, egy streaming alapú médialejátszó, mely HDMI porton kapcsolódik a hagyományos televízióhoz, és képes egy Chrome böngészőt kivetíteni a képernyőre telefonról vagy számítógépről.

Esetében is teljes Google Home támogatást kapunk, miközben nézhetünk a segítségével a tévénken Youtube videókat, online streamelt filmeket, de gyakorlatilag bármilyen tartalmat viszontláthatunk, amit az alapeszközök futtatni tudnak. Ezáltal böngészhetünk, fotókat nézegethetünk, de akár még játszhatunk is – mindezt természetesen full HD felbontásban. Nagy előnye, hogy még telepíteni sem kell, csak csatlakoztatni a televízóhoz, az áramforráshoz, majd a WiFi-hez és a rendszer már működik is.

A Google Home-mal kompatibilis külső gyártású eszközök

Lényeges megjegyezni a Google Home rendszerével kapcsolatban, hogy rengeteg külső gyártású eszköz is elérhető hozzá. A jelenlegi számítások alapján tízezernél is több olyan intelligens termék létezik, mely képes kommunikálni ezzel az okosotthonos rendszerrel, ami leginkább annak köszönhető, hogy világszerte rengeteg gyártó készít támogatott megoldásokat. Ezek közül emeltünk ki néhány érdekességet az alábbiakban!

Samsung SmartThings Hub

A Samsung által megálmodott SmartThings Hub akkor lehet hasznos eszköz egy okosotthonban, ha sok automatizált eszközt szeretnénk működtetni. Ez a Google Home-kompatibilitást élvező termék egyfajta csomópontként funkcionálva képes összekapcsolni rengeteg intelligens eszközt, így a felhasználó gyakorlatilag egyetlen felületről veheti át felettük az irányítást a termosztátoktól kezdve az ajtózárakig bezárólag.

Egy ilyen központi egységgel otthonunk irányítása lényegesen egyszerűbbé válik, pláne annak fényében, hogy a Google Asszisztens segítségével akár még hangutasításokkal is tudjuk vezérelni a csatlakoztatott eszközöket. Így zárhatjuk vagy nyithatjuk az ajtót, kapcsolhatjuk le a lámpákat vagy éppen tekerhetjük fel a fűtést, hogy csak néhány példát emeljünk ki a sok közül.

iRobot Roomba 980 robotporszívó

Makulátlan tisztaság az otthonunkban minden egyes nap? Ha örülnénk neki, akkor nekünk is szükségünk lehet egy Google Home-kompatibilis iRobot Roomba 980 robotporszívóra, mely képes automatikusan felporszívózni az egész lakást a mi közbeavatkozásunk nélkül. A kérdéses eszköz azért nagyon előnyös ebből a célból, mert lehetőségünk nyílik irányítani a Google Asszisztens segítségével, így a beütemezett takarítási metóduson felül is bármikor aktiválhatjuk.

Ehhez csak a Google Home-on keresztül, egy beállított hangutasítással bekapcsoljuk és odahívjuk a porszívót, majd gyakorlatilag megparancsoljuk neki, hogy takarítsa fel az adott helyiséget, és ha végzett, ugyanúgy néhány egyszerű szóval leállíthatjuk, illetve visszaküldhetjük a dokkolójára. Ezzel az esetek többségében kivonhatjuk az irányításból a robotporszívó társalkalmazását, hiszen a Google Asszisztens közvetítésével is tudunk utasításokat osztani neki, a kompatibilitás biztosított.

LIFX Smart LED lámpa

Az automatizált intelligens világítási rendszer minden okosotthonban alapfelszereltségnek számít már. A Google Home rengeteg ismert és megbízható technológiával kompatibilis, például a LIFX Smart LED lámpa is ezt a sort erősíti. Alkalmazásával egy életre elfelejthetjük a hagyományos kapcsolókat, illetve az egyszínű hétköznapokat, hiszen a Google Asszisztenssel néhány egyszerű parancs segítségével tudjuk fel- és lekapcsolni a világítást, módosítani a fényerőt, de akár a színt is, hiszen ez a lámpa 16 millió árnyalat megjelenítésére képes.

Mindezt akár 1000 lumenes fényerővel, ami mellett nagy előnye, hogy nem igényel speciális csatlakozást, mint a Philips Hue. Természetesen elérhető hozzá külön okostelefonos alkalmazás, de a Google Home által lényegesen egyszerűbb lesz a vezérlés, hiszen akár izzónként is módosíthatunk minden beállítást. Ez nemcsak kényelmes, hanem rendkívül hasznos, hiszen nem kell kimozdulnunk a szobából, ha az egész házban, vagy egyes helyiségekben leoltanánk vagy felkapcsolnánk a lámpát.

TP-Link HS100 intelligens csatlakozó

A TP-Link HS100 intelligens csatlakozó különlegessége, hogy lehetővé teszi okosotthonunkban az összes olyan csatlakoztatott eszköz vezérlését, mely nem rendelkezik dedikált okosfunkcióval. Köthetünk hozzá lámpákat, számítógépeket, hűtőszekrényt, de akár még WiFi routert is, melyeket lehetőségünk nyílik ki- és bekapcsolni azáltal, hogy erre utasítjuk a csatlakozót.

Bár ehhez is tartozik külön okostelefonos alkalmazás, azonban a Google Home szolgáltatással, a kapcsolódó Google Asszisztenssel hangutasításokkal kivitelezhetjük az elhangzottakat. Alighanem ez a legegyszerűbb módja annak, hogy bármilyen eszközt felvértezhessünk némi okos funkcióval, még ha ez csak közvetett formában is valósul meg a gyakorlatban.

Chameleon Smart Home + Google Home = a tökéletes okosotthon

Noha a Google Home alapvetően egy sokkal nyitottabb rendszer, mint például az Apple Homekit, azonban így is rengeteg olyan eszköz létezik a piacon, ami nem tud kommunikálni vele, nem lehet csatlakoztatni hozzá, ezáltal sok esetben lehetetlenség kialakítani egy minden tekintetben megkérdőjelezhetetlen okosotthonos megoldást köré.

A probléma adott lehet akár újépítésű okosházak esetén, de akkor is, ha már egy meglévő Google Home-alapú szisztémát akarunk bővíteni, azonban az új részegység nem kapcsolható be otthonunkba. Hogy ilyenkor mi a teendő? 

A legjobb az lesz, ha a Chameleon Smart Home megoldását választjuk, mely egyfajta központi egységként képes arra, hogy egyfajta tolmácsként kommunikációt biztosítson a Google Home és azok között az elemek között, melyeket valójában nem lehetne csatlakoztatni hozzá.

A Chameleon Smart Home technológiájával lehet tehát csak igazán teljes egy Google Home alapú okosotthon, hiszen túlzás nélkül szinte elképzelhetetlen olyan rendszert összeállítani, melynek minden elemével kompromisszummentesen tud kommunikálni minden részegység. Ellenkező esetben sem a jövőálló tulajdonságok, sem a nyitottság nem valósulna meg okosotthonunk kapcsán.

A Google Home jövője

Általánosságban elmondható, hogy a Google Home egyike a legdinamikusabban fejlődő okosotthonos rendszereknek, ezt az előnyét pedig a keresőóriás igyekszik is kihasználni, ezáltal elsőként nyitnak az újdonságok felé, folyamatosak a fejlesztések és így tovább. Eleve úgy alkották, hogy a jövőben rengeteg funkcióval és lehetőséggel tudjuk bővíteni, akár olyan lehetőségekkel, melyek egyelőre még csak prototípusként léteznek, esetleg a tervezőasztalokon várnak arra, hogy egy gyártó felkarolja őket.

Amivel kapcsolatban biztosak lehetünk, hogy a Google Home az egyik legdominánsabb okosotthonos rendszer marad a jövőben is, kiválóan építhetők rá komplett szisztémák, folyamatosak az integrációk, és minden gyártó törekszik arra, hogy eszköze kommunikálni tudjon vele, illetve a Google Asszisztenssel. Elegendő csak visszanézni az elmúlt néhány évre ahhoz, hogy kijelenthessük: a rendszer hihetetlen mértékű fejlődést mutatott, ez az ütem pedig nemhogy lassulni, inkább gyorsulni látszik.

A Google is csatlakozott a CHIP-hez

Az egyik legfontosabb újdonság a jövőre nézve a Google Home kapcsán (is), hogy a gyártó csatlakozott ahhoz a Zingbee szövetséghez, akik többek között az Apple-lel és számos másik okosotthonos vállalattal együtt szeretnék elérni, hogy az intelligens lakásokba kerülő eszközök kivétel nélkül egy nyelven kommunikáljanak.

Ez lesz a Connected Home over IP, vagy röviden CHIP, melynek segítségével a jövőben minden eddiginél egyszerűbb lesz egységes rendszereket felépíteni egy okosotthonban. Egy olyan nyílt szabványról van szó, aminek köszönhetően szinte bármelyik gyártó terméke képes lehet együttműködni a többivel, ami a Google Home esetében is óriási előrelépés, hiszen drasztikusan megnövekszik majd azoknak a termékeknek a száma, melyeket könnyedén működtethetünk majd ezzel a rendszerrel.

Mi várható még?

A várakozások szerint a Google mérnökei folyamatosan fejlesztik az újabb eszközöket, így rendszeresen számíthatunk a kapcsolódó termékkínálat bővülésére, az újabb generációk érkezésére, melyek mind hardveresen, mind szoftveresen egyre jobbá válnak. Nagyobb teljesítményű hangszórók és mikrofonok, pontosabb és ügyesebb Google Asszisztens, az aktuális belsőépítészeti trendkehez igazodó formavilágok, valamint a különféle társadalmi rétegeket kiszolgáló alternatívák.

A cél ugyanis, hogy a jövőben ne csak a tehetősebbek, hanem mindenki számára elérhetőek legyenek az okosotthonos megoldások, amiben a Google várhatóan partner lesz. Ezen felül jelentős figyelmet fordítanak majd a biztonsághoz kapcsolódó fejlesztésekre annak ellenére is, hogy ezen a téren szintén a legjobbak közé sorolható a szisztéma, de mivel a kutatások szerint az embereket az okosotthonok kapcsán ez a téma foglalkoztatja manapság a leginkább, a gyártó vélhetően nagy figyelmet fordít majd erre a jövőben.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT