Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb okosotthon funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek.

Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem mellett költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak. 

A 3 alapvető funkció: a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás 

10-15 százalékot spórolnál a közüzemi számlák összegéből? Az okosotthon-megoldásokkal ez lehetséges! Neked elegendő csupán a számodra kellemes hőmérsékletet meghatározni, ezt követően pedig a rendszer helyiségekre lebontva kiszámolja és szabályozza helyetted a fűtés vagy a hűtés ki- és bekapcsolását. Ráadásul az úgynevezett égtáji redőnyvezérléssel (amelynek köszönhetően az elektromos redőnyök mozgása a Nap járását követi), a rendszer nyáron kizárja, télen pedig beengedi a meleget. 

Az árnyékolók (a redőnyök, reluxák, napvitorlák és függönyök) automatikus vezérlése az okosotthon másik alapvető funkciója. Azonban itt sem csak a kényelemről beszélünk – bár kétségtelenül csábítóbb úgy felébredni, hogy a redőnyök fokozatosan, tíz perc alatt húzódnak fel, egyre több fényt beengedve a hálószobába. Anyagi és biztonsági szempontból is fontos viszont, hogy a rendszer az időjárás-előrejelzés alapján automatikusan lehúzza a redőnyöket, reluxákat és behúzza a napvitorlát, ha jégeső vagy szélvihar várható. 

Egy okosotthonban a világítás vezérlésével és a kapcsolókkal sem kell bajlódni, ráadásul az automatikus és távolról vezérelhető megoldások segítségével sokkal egyedibbé tehetjük otthonunkat. Például a nappali hangulatvilágítással és kellemes fényekkel üdvözöl, amikor hazaérkezünk, míg a hálószobában a relaxációt és az elalvást segítő, meleg fényeket állíthatunk be – akár hangvezérléssel is. A kényelem mellett a pénztárcánkra is figyel a rendszer: abban a helyiségben, ahol nincs senki, lekapcsolja a lámpákat. 

okosotthon funkciók

Az extrák: belépés ujjlenyomattal, a bekapcsolva hagyott vasaló kikapcsolása mobilról 

Az alapvető funkciók mellett több kényelmi megoldást is kínálnak az okosotthonok, soroljuk is ezeket. 

Elfelejtett kulcsot vinni a gyerek? Be kellene engedni a takarítót a lakásba? Csomagot hozott a futár és letenné az ajtó elé, de zárva van a lépcsőház? Csak azok számára ismerős helyzetek ezek, akik nem egy okosotthonban élnek. Ujjlenyomatos, számkódos vagy bluetooth-os beléptetéssel ugyanis könnyedén beengedheted a lakásba a gyereket vagy a nagyit, de a telefonoddal kezelheted például a kaputelefont is – így távolról is biztosíthatod a futár bejutását a lépcsőházba. 

Bekapcsolva maradt a vasaló? Végre nem kell azon aggódnod, hogy eljöttél otthonról és bekapcsolva felejtetted a tévét vagy a vasalót, mert az egyes konnektorokat bárhonnan lekapcsolhatod. Sőt, a rendszer magától is szól, ha valami feleslegesen fogyaszt. Ezzel is spórolhatsz: a Chameleon mobilalkalmazásával folyamatosan ellenőrizheted otthonod áramfogyasztását, és ha egy adott időszakban elérsz egy általad választott határt, lekapcsolhatsz vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatsz bizonyos eszközöket, hogy csökkentsd a fogyasztást. 

Mindez már egy kiskategóriás használt autó áráért elérhető 

Az okosotthonok kapcsán a legtöbben arra gondolnak, hogy ezek a megoldások csak a százmilliós ingatlanok vásárlói számára elérhetőek. A valóság azonban egész más képet fest. Az alapvető funkciók – tehát a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás – ugyanis egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás esetében már 500 ezer és 1 millió forint közötti összegből kijönnek, de egy nagyobb, 115 négyzetméteres lakás „felokosítása” is kihozható 1,5 – 2 millió forintból. Persze sok függ a választott technológiától, attól, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszert választunk, illetve a vezérelni kívánt aktorok pontos számától is. 

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT