Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
IT és Cloud biztonság az okosotthonokban

IT és Cloud biztonság az okosotthonokban

Az okosotthonok kapcsán a biztonság a legfontosabb témakörök közé sorolható, így nem véletlen, hogy rengeteg a hozzá kapcsolódó kérdés. Ezúttal azonban válaszokkal is szolgálunka legfontosabbakra.

Digitalizált és automatizált világunkban egyre érzékenyebb témakörnek számít manapság a biztonság kérdése, ami a jövőben még fontosabb lesz az emberek számára. Különösen igaz ez az okosotthonokra, hiszen az ilyen ingatlanok gyakorlatilag behálózzák az életünket, a mindennapjainkat, ismerik szokásainkat, így rengeteg bizonytalanságot ébresztenek a leendő felhasználókban. Hogy mit kell tudni az IT és Cloud biztonságról az okosotthonok kapcsán? Ezt a témakört jártuk körbe az alábbiakban!

Mi az a Cloud és miért fontos egy okosotthonnál?

A Cloud, azaz felhő alapú technológia már évek óta megtalálható a köztudatban. Sokan úgy használják, hogy nem is sejtik: amikor adataikat tulajdonképpen feltöltik egy távoli szerverre, akkor azzal ezt a megoldást alkalmazzák.

Lényeges ugyanakkor kiemelni, hogy a Cloud alapú technológia az okosotthonoknál nem feltétlenül az adattárolást, mint inkább az adattovábbítást szolgálja, méghozzá a lehető legnagyobb biztonság és sebesség társaságában. Használata egyáltalán nem kötelező, ellenben rendkívül ajánlott, hiszen több előnyünk származhat belőle, mint amennyi hátrányunk. Sőt, megfelelő szolgáltató esetén csak a pozitívumokkal kell számolnunk!

Az állandó frissítés a biztonság egyik kulcsa

Amit elsőként fontos kiemelni a Cloud alkalmazása kapcsán egy okosotthonos rendszernél, az nem más, minthogy képes megtámogatni az ingatlan könnyebb üzemeltetését, egyszerűbb távoli elérését, illetve segít az általános biztonság megteremtésében.

A Chameleon Okos Otthon esetében is alkalmazunk felhő alapú rendszert, mely egy naprakész, biztonságos és állandóan frissített technológia, noha használata, illetve az automatikus frissítések beállításának lehetősége minden esetben a felhasználó kezében van. Érdemes ugyanakkor élni a lehetőséggel, mert az állandó frissítések kulcsfontosságúak az úgynevezett kiberbiztonság elérésében.

Elég csak kiemelni példaként az okostelefonokat. Az Android operációs rendszert használó készülékek például legfeljebb néhány évig kapnak biztonsági frissítéseket, utána azonban a termék, ezáltal pedig a felhasználó is magára lesz hagyva ezen a téren. Ilyen egy okosotthonnál szóba sem jöhet, hiszen biztosítani kell, hogy még évtizedek múlva is ott legyen a Cloud, melyen keresztül legalább a legalapvetőbb biztonsági frissítéseket megkaphassa az épület.

Magas szintű a titkosítás

Ha a Chameleon Smart Home okosotthonos rendszerét választjuk, a kapcsolódó felhőről elmondható, hogy telefonunk és a lakás központi egysége között nem létesül közvetlen kapcsolat, kivéve a lakás helyi hálózatát, mely nyilván megkerülhetetlen, ennek a biztonságát azonban a szolgáltató garantálja. A Cloud tehát nem azért kell a képletbe, hogy adatokat tároljon, az irányításhoz szükséges információk, és minden személyes megoldás az ügyfélnél marad, de ha kilépünk a lakásból, és távoli elérésre váltunk, akkor ez a technológia ugyanolyan villámgyors kommunikációt tud garantálni, mintha a nappaliban ülnénk.

Ez pedig főleg vészhelyzet esetén rendkívül hasznos lehet. Nem mellesleg biztonságos is, hiszen a Chameleon megoldását például magasan kvalifikált szakemberek fejlesztik folyamatosan, összetett titkosítási rendszerek működnek a háttérben, éppen ezért nem érdemes megkerülni még otthoni használat esetén sem. Erről nyilván mindig az ingatlan tulajdonosa dönt, akinek tudnia kell, hogy a felhőben nincs nagy mennyiségű adattárolás, amelyik okosotthonos rendszer így dolgozik, azt a biztonság szempontjából szerencsésebb inkább elkerülni.

Noha a Chameleon Okos Otthon saját Cloud rendszere erősen titkosított, ugyanolyan jó, vagy jobb biztonsági megoldásokkal, mint amit a bankrendszerek használnak, a leendő okosotthon-tulajdonosok azonban választhatják helyette természetesen az Apple Homekit vagy a Google Home integrációjával elérhető megoldásokat. A felhőt ilyenkor sem lehet kivenni a képletből, annyi a különbség, hogy ebben az esetben az Apple vagy a Google biztosítja hozzá a hátteret. Kikerülni tehát ezt a technológiát ma már nem lehet, és nem is ajánlott.

Nem tárol értékes adatokat

Nyilván vannak számok és grafikonok, melyek elengedhetetlenek az automatizált folyamatok működtetéséhez, így például az, hogy hány fokot szeretünk általánosságban a lakásban, vagy milyen fényerővel világítanak a lámpák, de semmi olyan információ nem nyerhető ki innen, ami esetleg veszélybe sodorná a lakók személyes- vagy a lakás vagyonbiztonságát.

Ha például a munkahelyünkről szeretnénk beengedni az egyik nagyszülőt vagy barátot a lakásunkba, aki nem ért az okoszárhoz vagy nem került rögzítésre valamelyik biometrikus adata, mint amilyen az ujjlenyomat, akkor a telefonunkkal a felhőn keresztül egyszerűen és biztonságosan kinyithatjuk az ajtót neki néhány másodpercre.

Normál esetben semmi olyan adat nem kerül fel a Cloudba, ami egy külsős félnek esetlegesen értékes lenne, ha látná, mert ez a technológia elsődlegesen nem egy tároló-, hanem egy adattovábbító rendszer, ami teljesen biztonságosan és titkosítva teszi a dolgát a Chameleon Smart Home esetén. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy sokkal biztonságosabb, ha elérjük például az otthonunkat a felhőn keresztül távoli hozzáférésben, mintha nem tudnánk hozzáférni. Példának okáért egy bekapcsolva felejtett vasalót akár a munkahelyünkről is ki tudunk kapcsolni, ha éppen egy olyan konnektorba volt bedugva, ami távolról vezérelhető.

Mi a helyzet az okoszárakkal?

Az okosházak biztonsága kapcsán gyakori kérdés az okoszár alkalmazása. Sokan tartanak ettől a kiegészítőtől, holott minden tekintetben biztonságosabbnak tekinthetők, mint hagyományos társaik.

Egyrészt technológiai oldalról ezeknek a termékeknek ma már rendkívül magas szintű tanúsítványokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy egyáltalán forgalomba kerülhessenek, másrészt pedig a felépítésüket tekintve is előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek. Több típusukon egyáltalán nincs kulcslyuk, néhányon már hagyományos értelemben vett kilincs sem, így egy betörő vélhetően azt sem tudná, hogy mit kezdjen velük.

A mai sztenderdek alapján ezek a zárak vagy egy saját kóddal, vagy valamilyen biometrikus azonosítóval nyílnak – többségében ujjlenyomattal –, de léteznek GPS alapú megoldások is, melyek a tulajdonosok közelségére aktiválódnak. Ezek a zárak jellemzően csak pár másodpercre nyitnak ki, majd utána automatikusan zárnak, csak belülről lehet rajtuk keresztül hagyományos formában átjutni.

Lényeges továbbá, hogy a Cloud ezeknél a záraknál sem tárol semmi olyan adatot, amit egy bűnöző fel tudna használni ahhoz, hogy az ajtót kinyissa. Maguk az eszközök rendelkeznek valamennyi memóriával, de ezek sem olyan tartalmak, melyek visszakövethetők, vagy még inkább hozzáférhetők, pláne nem a felhőn át.

Ebből a szempontból tehát az okoszárak sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos megoldások, ellenben azt azért nem árt kiemelni, hogy ahová be akarnak törni, oda jellemzően be is törnek, és ez sajnos nem az ajtó digitális biztonságtechnikáján múlik majd. Ezt megelőzendő természetesen ma már alkalmazhatunk okosotthonunkban különféle intelligens biztonsági rendszereket, melyek képrögzítéssel, extra védelmi megoldásokkal vagy éppen zajkeltéssel tudják magasabb szintre növelni otthonunk protekcióját ezen a téren, ez viszont már egy másik bejegyzésünk témája lesz.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT