Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Hogyan fogjak neki okosotthonom tervezésének?

Hogyan fogjunk neki az okos otthon tervezésének?

Egy okosotthonnak jellemzően már a megtervezése is óriási odafigyelést és szakértelmet igényel. Lássuk lépésről-lépésre, hogy mire kell odafigyelnünk?

A magyar lakosság körében is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az okosotthonos megoldások iránt. Nem véletlenül, hiszen egy jól működő és komplett rendszer nemcsak rendkívül kényelmes, hanem rengeteg energiát, ezáltal pedig pénzt is tud spórolni nekünk. Bár alapvető probléma, hogy sokan megelégszenek a részegységekkel, és nem komplett okosotthonokban gondolkoznak, de rengeteg esetben ennél is nagyobb gondot okoz bizonyos kapcsolódó alapismeretek hiánya.

Nem kizárt ugyanis, hogy bár sokan hallottak már ezt-azt az okosotthonokról, azt azonban nem tudják, miként kezdjenek neki a tervezésnek, azaz milyen alapokra van szükségük ahhoz, hogy egy ilyen ingatlanban élhessenek? Mivel gyakran találkozunk a problémával, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, ha okosotthon tervezésébe kezdenénk!

A legfontosabb: nekünk mire van szükségünk?

Rendkívül lényeges szempont egy okosotthon alapjainak megtervezésekor, hogy konkrét elképzeléseink legyenek róla: nekünk mire lenne szükségünk egy ilyen ingatlanban? Milyen kényelmi és takarékossághoz kapcsolódó funkciókat szeretnénk, milyen funkciókat tudnánk majd aktívan használni, hiszen az egyes részegységek mind külön infrastrukturális hátteret igényelnek.

Mire gondolunk itt?

Például arra, hogy ha okosredőnyt akarunk lakásunkba, akkor az elektromos hálózat tervezésekor már eleve úgy kell gondolkodnunk, hogy az ablaknyílások megfelelő pontjainál meglegyenek a szükséges kiállások, melyekhez az árnyékolót és az érzékelőket csatlakoztatni lehet.

Amennyiben szükséges, kérjük okosotthon szakértő segítségét, hiszen a tapasztalat ilyenkor rengeteg pénzt és kellemetlenséget megspórolhat nekünk. Ha például már a kiépítés után szeretnénk bizonyos funkciókat elhelyezni a rendszerben, arra nem biztos, hogy lehetőségünk lesz úgy, hogy ne kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlni hozzá. Gondoljuk át helyiségről-helyiségre, valamint az egész ingatlan tükrében is, hogy milyen funkciók kellenek nekünk a mindennapokban!

Napra kész ismeretek nélkül nem megy

Az előbbi ponthoz szorosan kapcsolódik, gyakorlatilag belőle következik, hogy egy okosotthon tervezéséhez elengedhetetlen lesz némi alapismeret megszerzése. Nyilván ezt egy szakértő mellett minimálisra redukálhatjuk, de ne feledjük: az építőipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatáról van szó, gyakorlatilag napi szinten jelennek meg az új funkciók, miközben a termékek tekintetében is folyamatosak a fejlesztések, az újdonságok.

Tisztában kell lennünk tehát az okosotthonok lehetőségeivel, hogy már eleve egy jövőálló megoldásban gondolkodjunk. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy egy ilyen ingatlan nem más, mint applikációval irányítható rendszerek összessége. Ez azonban csak egy rosszul tervezett ingatlan esetében helytálló kijelentés!

Egy komplett okosotthonos rendszert ugyanis jellemzően egy felületről tudjuk irányítani, képes fogadni a hangutasításokat, de a leginkább akkor működik jól, ha beállításaink függvényében helyettünk dolgozik, automatikusan állítja a fűtést, a hűtést, a világítást, a szellőzést, az árnyékolókat, méghozzá maximális kényelmünk, illetve a takarékoskodás szem előtt tartása mellett.

Mindig komplex rendszerben gondolkozzunk

Az elhangzottak fényében tehát már a tervezéskor úgy képzeljük el okosotthonunkat, mint olyan intelligens részegységek összességét, melyek nemcsak külön-külön működőképesek, hanem egy nagy egységként tudják szolgálni a fentiekben már felvázolt kritériumokat. Ha van egy automatizált garázskapunk vagy egy érzékelővel működő világításrendszerünk, és ezekhez külön applikációk tartoznak, attól lakásunkat még nem nevezhetjük okosotthonnak, legfeljebb egy olyan ingatlannak, ahol akadnak intelligens funkciók.

A komplex rendszer – egy teljesen általános példával élve az –, amikor a garázskapu automatikusan kinyit, felkapcsol a világítás, kikapcsol a riasztó, kinyit a bejárató ajtó, rögtön a beállításainkhoz igazodik a termosztát és így tovább. A ház tehát felismeri, hogy hazaérünk, és anélkül teljesíti minden kívánságunkat, hogy applikációk tucatjaiban keresgéltünk volna. Ilyen az igazi összetett szisztéma, amit már a tervezéskor elengedhetetlen figyelembe venni.

Mennyire elérhető ez számomra?

Noha tény és való, hogy ha valaki luxusszintű funkciókat szeretne a lakásában tudni, akkor azt az okosotthonnal érheti el, de ezek ma már az anyagiak szempontjából megfizethető alternatívák. Ne feledjük, néhány éven belül az okosotthon alapvető kívánalom-, gyakorlatilag egy sztenderd lesz, és ha legalább egy bővíthető alaprendszer ki lett építve, akkor már óriási előnyből indulunk.

A megfelelő rendszer kiválasztása mindennek a kulcsa

Ha eldöntöttük, hogy elméleti szinten milyen lehetőségeket szeretnénk viszontlátni okosotthonunkban, a következő kulcsfontosságú kérdés a megfelelő rendszer kiválasztása lesz. Ezen a ponton ma már több lehetőség áll az emberek rendelkezésére, és sokan beleesnek abba a hibába, hogy valamelyik nagy és ismert gyártó mellett voksolnak, így az Apple Homekit vagy a Google Home lesz a kiválasztott, ami nem rossz döntés, de csak akkor, ha zárt rendszerben gondolkozunk.

Ezek a szisztémák ugyanis önmagukban nem garantálják, hogy a későbbiekben új elemekkel vagy részegységekkel tudjuk bővíteni az ingatlant, ami komoly fejtörést, akár a komplett addigi rendszer cseréjét eredményezheti. Ezért jó megoldás egy olyan nyitott rendszer, mint a Chameleon Okos Otthon megoldása, ami jövőálló alternatívaként rengeteg előnyt nyújt.

Egyrészt például segít abban, hogy egy zárt rendszer megnyíljon, és egyfajta tolmácsként működve olyan eszközökkel bővíthessük házunkat, ami korábban elképzelhetetlen lett volna – mert a kinézett termosztát például nem tudott kommunikálni az árnyékolókkal vagy fordítva –, másrészt pedig kimagasló jövőállóságot is nyújt. Utóbbi azért fontos, mert garantált, hogy évek múlva is tudjuk majd aktuális termékekkel és funkciókkal bővíteni a lakást, tehát gyakorlatilag képesek leszünk haladni a korral. Egy zárt rendszer ezt nem teszi lehetővé!

Vezetékkel vagy vezeték nélkül?

A megfelelő alaprendszer kiválasztása mellett egy okosotthon tervezésekor alapvető kérdéskör még, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldásra szeretnénk-e felépíteni az ingatlant? Nagyon lényeges ezt már a legelején leszögezni, hiszen a tervezéskor dönteni kell a kábelcsatornák, a szerelődobozok és az egyéb kiegészítők elhelyezéséről.

Noha vannak olyan esetek – például egy kész lakóház esetén –, amikor a vezeték nélküli megoldás lehet a legjobb, de ha tehetjük, érdemes lehet inkább a vezetékes alternatíva mellett dönteni. Ennek az oka, hogy ilyen esetben

  • stabilabbnak nevezhetjük a kapcsolatot;
  • biztosított a folyamatosabb adatkommunikáció;
  • garantáltan nem veszíti el a jelet;
  • nem kell a karbantartásról, a folyamatos elemcserékről gondoskodnunk;
  • és leveszi a terhet a vállunkról, hogy minden héten foglalkozni kelljen valamivel.

Nem mindegy, hogy felújítunk vagy építünk

A tervezés során figyelembe kell vennünk, hogy leendő okosotthonunk eleve úgy épül, hogy kiszolgálja a kapcsolódó igényeket, vagy egy felújítandó ingatlan már meglévő falaihoz és elrendezéséhez kell igazítanunk a háttérrendszert. Egy új ház esetén ugyanis hosszú idő, amíg a tervezéstől eljutunk a kivitelezésig, több időnk és lehetőségünk van átgondolni mindent, alapvetően határtalan szabadság vár ránk.

Egy felújításkor viszont ezzel nem számolhatunk. Nagyon gyorsan történik minden, sietősen kell döntenünk, nincs elég időnk átgondolni a lehetőségeket, ezáltal sokkal nagyobb szükségünk lehet egy szakértő bevonására. Nyilván egy nyitott rendszerrel és egy alapos kábelezéssel soha nem hibázhatunk nagyot, de a megfontoltság különösen lényeges lesz.

Legalább Smarthome Ready legyen az ingatlanunk

Bizonyára sokan vannak úgy, hogy bár szeretnének egy igazi okosotthonban élni, azonban éppen akkor nem tudnak akkora összeget rááldozni, hogy abból egy teljes rendszer szülessen. Ez alapvetően nem probléma abban az esetben, ha már a tervezésnél odafigyelünk, és ingatlanunk legalább a Smarthome Ready titulust megszerzi közben.

Hogy mit jelent ez?

Gyakorlatilag egy minimális extra költségekkel megvalósítható előkábelezést, mely felkészíti az egész lakást arra, hogy később akár modulárisan, tehát részegységenként haladva beépíthessük a különféle eszközöket és részegységeket. Ha ugyanis a falban ott vannak a kábelcsatornák, a kábelek, a szerelődobozok és minden kulcsfontosságú helyre el van húzva az elektromos hálózat, akkor később már egy megfelelően nyitott, folyamatosan bővíthető rendszerrel szép fokozatosan ki tudjuk építeni az okosotthonos funkciókat.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT