Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Az Apple Homekit okosotthonos rendszere

Apple Homekit okos otthon bemutató

Az Apple Homekit az egyik legnépszerűbb okosotthonos rendszer, mely zárt megoldása ellenére rengeteg lehetőséget kínál a felhasználók számára, méghozzá magas szintű biztonság társaságában.

Egyre gyakrabban találkozni Magyarországon is az okosotthon kifejezéssel, aminek az oka, hogy ma már egy húzófogalom lett az ágazatban, azaz sokkal egyszerűbb eladni ilyen megjelöléssel egy ingatlant, mintha nem lennének benne automatizált és intelligens megoldások. 

Mindezzel csak egy probléma van: manapság sajnos olyan épületek is megkapják ezt a jelzőt, melyek legfeljebb néhány ilyen részegységből épülnek fel, de komplett rendszernek nem nevezhetők. Márpedig az igazi okosotthon alapja, hogy legalább az egymással összefüggő elemek kommunikáljanak, kiegészítsék a másikat és közösen tudják biztosítani a kimagasló kényelmet, komfortot, valamint a kapcsolódó biztonsági-, illetve takarékossági tulajdonságokat.

Hogy mindez megvalósulhasson, szükség van egy okosotthonos rendszerre, melyek közül az Apple Homekit az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott megoldás annak ellenére is, hogy egyelőre nagyon zárt alternatíva, de a Chameleon Smart Home szisztémájával ötvözve egy teljes értékű, jövőálló, hatékony egésszé válhat.

Erről azonban később, most lássuk egy kicsit alaposabban, hogy mit kell tudni általánosságban az Apple Homekit okosotthonos rendszerről!

Az Apple Homekit általános bemutatása

Mi is az az Apple Homekit?

Az Apple elsőként a 2014-es WWDC expón használta a Homekit kifejezést. Már kezdetben az volt a cél, hogy egy olyan keretrendszert alkossanak, mely akár egy újonnan épülő ház, akár egy már meglévő otthon esetében okosított, automatizált funkciókat adjon a felhasználók kezébe. A biztonság mellett – amire mindig is nagy figyelmet fordított a vállalat – már kezdetben az volt az elképzelés, hogy átlátható, könnyen kezelhető és egységes megoldás szülessen, amivel szükség esetén akár egyetlen eszközről is működtethetjük a háztartásban megtalálható összes okosberendezést. 

Az évek óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően az Apple Homekit manapság az egyik legjobb okosotthonos rendszerek közé sorolható, hiszen egyrészt egyszerűen működtethető, másrészt pedig folyamatosan bővül a támogatott termékek listája. Amelyik gyártó ugyanis vállalja az Apple által támasztott – egyébként rendkívül szigorú – követelményeket, az csatlakoztathatja termékét a rendszerhez. Nagy előnye, hogy a lakásban lévő intelligens eszközök látják egymást, képesek kommunikálni, azonban hátránya, hogy – egyelőre – kizárólag azok, melyek kompatibilisek az Apple eszköztárával.

Az Apple HomePod, mint a Homekit lelke

Bár az Apple okosotthonos megoldását többféle alternatíva mentén vezérelhetjük, azonban minden automatizált ingatlanban elengedhetetlen legalább egy HomePod megléte, mely az irányítás tekintetében rendkívül fontos. A kérdéses termék gyakorlatilag egy okoshangszóró, mely a Siri digitális asszisztenssel felvértezve rengeteg intelligens megoldást kínál nekünk, a különféle eszközök irányításától kezdve, a zenelejátszáson át az általános tájékozódásig (hírek, időjárás stb.) bezárólag.

Mivel sokan azonosítják az Apple Homekit-et a HomePod kiegészítővel – ami jellemző a Google Home-ra is –, ezért érdemes általánosságban ismertetni az intelligens hangszóró sajátosságait. Az rögtön kijelenthető róla, hogy alkalmazásával a lakás egyik központi elemének tekinthetjük, és nemcsak az általános használhatóság tekintetében, hanem a megjelenés terén egyaránt. 

Sokoldalú termékdizájn jellemző rá, mely éppen olyan mutatós és látványos, mint bármelyik eszköz, ami az Apple nevéhez köthető. A Google megoldásához mérten a rácsos kialakítása sokkal határozottabban mutatja hangszóró-mivoltát, miközben a színek terén ma már többféle variáció közül válogathatunk, de a legáltalánosabb még mindig a szürkés-fekete, noha Mini variánsával egyetemben – mely a dizájn terén is másként fest – gyakran találkozhatunk vele elegáns fehérben is.

Látható gombokkal és érzékelőkkel a HomePod nem rendelkezik, a felső sima felületen azonban találhatunk egy érintőpanelt, mely részben egyfajta színes visszajelző LED-ként funkcionál, azonban itt tudjuk gesztusvezérléssel állítani például a hangerőt, elindítani a zenét, dalt léptetni és így tovább. Minden téren, így ránézésre és fogásra egyaránt prémium kategóriás eszköz látszatát, illetve érzetét kelti, így tökéletesen illeszkedik ezen a téren is az okosotthon koncepciójába, ami nyilván működésére ugyanolyan mértékben jellemző.

Hangminőség

A hangminőség kérdése rendkívül fontos egy olyan okosotthonos központi elem kapcsán, mint amilyen a HomePod. Általánosságban kijelenthető, hogy ezen a téren az Apple eszköze ugyanolyan prémium minőséget képvisel, mint ami a külső megjelenéséről, illetve általánosságban a gyártó többi eszközéről elmondható.

Kitűnő választás például abban az esetben, ha rádiót vagy zenét hallgatnánk rajta, hiszen amilyen kicsi, olyan nagy teljesítményt kínál, így akár egy közepes méretű lakásban is megállja a helyét. Mivel az eszköz gyakorlatilag minden fontosabb streaming platformot támogat a Spotify-tól kezdve az Apple Music-ig bezárólag, ezért nyilván az sem jelent majd problémát, hogy mit hallgassunk a segítségével.

A Siri-vel való kommunikáció terén a hangminőség szintén kitűnő, a válaszokat és kérdéseket mindig a legjobb minőségben halljuk, noha talán szoftveres finomításra lenne szükség és nem hardveres hiányosság, de itt azért érdemes megjegyezni, hogy a Google Home-nak valamivel jobb az általánosító képessége, könnyebb kezelni, egyszerűbben megérti, hogy mit szeretnénk tőle, Sirinek azonban akadnak még itt hátránya – még ha nem is túl szembetűnőek.

Az Apple Homekit működése

Hogy az Apple Homekit rendszerét pontosan milyen megoldásokkal szeretnénk működtetni, az jellemzően csak a tulajdonosokon múlik, de általában több alternatíva létezik rá, melyek általában kombinálva a leghatásosabbak.

Működtetés HomePod-dal

Mivel az imént bemutattuk az Apple okosotthonos rendszerének az egyik központi elemeként számon tartott HomePod-ot, ezért érdemes ezzel kezdeni a működési sajátosságokat, hiszen a kiegészítő által tudjuk a legkönnyebben irányítani a lakás részegységeit. Ezt a Siri digitális asszisztens közbenjárásával tudjuk kivitelezni, melynek bemutatását az alábbiakban bővebben is sorra vesszük, azonban a működés kapcsán fontos elemeket lényeges már itt kiemelni.

A HomePod által ugyanis kimagasló minőségben tud megvalósulni a hangirányítás ideája egy Apple Homekit segítségével működtetett okosotthonban. A „Hey Siri” parancs kiadását követően ugyanis az eszköz azonnal figyelő üzemmódba kapcsol, és várja az előre beprogramozott utasításokat, melyek vonatkozhatnak a lakás egyetlen eszközére, de akár komplett csoportokra is.

Futurisztikus, egyben mégis rendkívül könnyed megoldásról van szó, ami nem kíván különösebb informatikai alapismereteket, elegendő lesz csak egyszer megtanulni és beállítani mindent ahhoz, hogy utána egyetlen szavunkba kerüljön kedvenc filmünk vagy zenénk elindítása, az árnyékolás, esetleg a világítás lekapcsolása.

Működtetés az Otthon alkalmazással

Mivel manapság mindig nálunk van az okostelefonunk, a táblagépünk vagy eleve be van kapcsolva egy számítógép a közelünkben, a saját ökoszisztémában kimagaslóan erős Apple gondolt arra, hogy külön alkalmazást fejlesszen az irányításhoz is. Ez lett az iPhone-ra, iPad-re vagy Mac-re egyaránt feltelepíthető Otthon alkalmazás, ami szintén egyfajta központi irányító szerepét tölti be az Apple Homekit kapcsán, sőt a távoli működtetés egyaránt megvalósítható vele.

Az applikáció rengeteget fejlődött az elmúlt években, folyamatosan érkeznek hozzá a frissítések és a finomhangolások, így ma már nem elég, hogy teljesen magyar nyelvű, de mindemellett rengeteg olyan beállításra képes, ami megkönnyítheti okosotthonunk irányítását, legyen szó akár a teljes lakásról, akár csak bizonyos részegységeiről.

Láthatunk és elérhetünk vele például minden helyiséget, ott külön az egyes eszközöket és kiegészítőket, miközben beállíthatunk például különféle szcenáriókat is, hogy mit tegyen a lakás, ha kiléptünk az ajtón, így automatikus zárás, áramtalanítás és a biztonsági rendszer aktiválása is megtörténhet ilyenkor egyetlen gombnyomásra. Nyilván az applikáció csak olyan eszközökkel működőképes, ami támogatja a HomeKit vagy az AirPlay 2 technológiát, minden más esetben egy külső féltől származó kommunikációs platform és egy másik szoftver szükséges az irányításhoz.

Az Apple Homekit-hez csatlakoztatható eszközök

Kis túlzással hétről-hétre növekszik azoknak a gyártóknak és eszközöknek a száma, melyeket lehetőségünk van csatlakoztatni az Apple Homekit-hez. Emiatt fontos, hogy a rendszer összeállításánál vagy bővítésénél mindig figyeljük a „Works with AppleHomekit” logót, hiszen amennyiben ilyen terméket választunk, biztosan nem lesz problémánk a becsatlakoztatással. 

Nyilván ma már akkor sincs baj, ha külső gyártó termékét akarjuk bevinni a rendszerbe, ilyenkor azonban szükségünk van például a Chameleon Smart Home technológiájára, amivel a problémás eszközt össze tudjuk hangolni az okosotthon többi elemével, hogy legalább a létfontosságú elemek közti kommunikáció biztosított legyen. 

Természetesen az Apple által elismert, illetve támogatott termékek között is megtalálhatunk ma már szinte mindent, ami szükséges egy okosotthonhoz, zárak, izzók, termosztátok, csengők, kamerák, érzékelők, légtisztítók, hangszórók, locsolóberendezések, garázskapuk, csapok, routerek, televíziók és megannyi más egyéb kiegészítő közül válogathatunk szabadon.

Az Otthon applikáció

Mint fentebb már említettük, az Apple Homekit irányításának és kezelésének egyik alapja az úgynevezett Otthon applikáció, mely a cupertinói óriás által gyártott legtöbb eszközre feltelepíthető, segítségével pedig akár távolról is irányíthatóvá válik a teljes rendszer.

A szoftver segítségével tudjuk például menedzselni az okosotthonhoz már hozzáadott vagy a jövőben hozzáadandó eszközeinket, melyeket aztán szobák és zónák szerint csoportosíthatunk, és a beállítást követően vezérelhetjük Siri által, akár egy HomePod segítségével is.

A hozzáadás mellett az Otthon applikáció fontos szerepet tölt be abban, hogy a csatlakoztatott okoseszközök kapcsán minden beállítást egy helyről menedzseljünk, ezáltal alkalmazhatunk üzemmódokat, kalibrálhatjuk a működésből fakadó sajátosságokat, csoportosíthatjuk ezeket az eszközöket szobák, de akár komplett zónák szerint, ami a későbbiekben megkönnyítheti irányításukat és összehangolásukat akár hangvezérlés által is.

Siri és a hangvezérlés

Miután a fentiekben már annyiszor beszéltünk róla, éppen itt az ideje annak, hogy konkrétan is beszéljünk néhány szóban Siri-ről, az Apple saját digitális segédjéről, akit a Google Asszisztenssel vagy az Amazon Alexával lehet egy lapon említeni. Siri bizonyára nem ismeretlen az Apple-felhasználók számára, hiszen a cég gyakorlatilag már minden termékében megtalálható, így természetesen a Homekit irányításában is fontos szerepet játszik, ha hangvezérlésről van szó.

A legtöbbet akkor tudjuk kihozni az asszisztensből, ha egy HomePod kiegészítőn keresztül szólunk hozzá. Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy az okoshangszóró közelében tartózkodva elegendő lesz csak megszólalnunk, hogy „Hey Siri”, és a segéd rögtön várja a parancsunkat. Nem kell gombokat nyomkodnunk, nem kell elővenni hozzá a telefonunkat vagy bekapcsolni a számítógépet.

Bár csak angol nyelven ért, ami sokak számára talán hátrány, de az egyszerű parancsszavakat nem lesz nehéz betanulni ahhoz, hogy tudjuk kapcsolgatni a világítást, a fűtést vagy az árnyékolókat. Pozitívum, hogy akár összetett feladatok irányítására is alkalmas, ezáltal egyetlen utasítással folyamatok egész sorát indíthatjuk el. 

Tegyük fel, hogy éppen elmegyünk otthonról, így közvetlenül azelőtt, hogy kilépnénk az ajtón, a „Hey Siri” felszólítás után annyit mondunk „Goodbye”, majd beállításaink függvényében a lakásban lekapcsolnak a lámpák, a televízió, takarékra vált a termosztát, aktiválódik a biztonsági rendszer, néhány másodpercen belül lezár a bejárati ajtó és így tovább. Ugyanez megvalósítható érkezéskor, lefekvéskor, ébredéskor és egy sor más tevékenységhez igazítva, ami rengeteg lehetőséget tár elénk.

Az Apple Homekit kapcsolódó eszközei 

Mint azt a fentiekben már említettük, az Apple Homekit teljességéhez nem elegendő a szoftveres háttér, erősen ajánlott hozzá beszerezni néhány kapcsolódó eszközt, úgy mint az Apple HomePod, vagy a HomePod Mini. Hogy mik ezek és mit tudnak? Lássuk!

Apple HomePod

Amennyiben szeretnénk egyszerűen, gyorsan, kényelmesen és hangvezérléssel irányítani Apple Homekit-re épülő okosotthonunkat, akkor elengedhetetlen lesz hozzá legalább egy HomePod hangszóró a lakás egy központi pontján. A gyártó alapvetően három okból álmodta meg ezt a terméket:

  1. az okosotthon hangvezérlésének biztosítása mellett;
  2. a Siri digitális segéd lehetőségeinek kiterjesztése;
  3. valamint az Apple Music használatára való ösztönzés miatt.

A rendkívül modern megjelenésű, minden téren vérbeli hangszórós küllemet kínáló HomePod egy vezeték nélküli megoldás, mely kívülről amilyen egyszerűnek tűnik, belül akkora tudást rejt. Az Apple ugyanis rendkívül magas hangminőséget garantál ezzel az eszközzel, hála a középpontba állított mélyhangváltónak, amit hét nagysebességű, saját erősítővel rendelkező átalakítóval vérteztek fel. Ezek körkörös állásban helyezkednek el a burkolat mögött, így minden hangot igazi térhatással tudnak prezentálni.

A hangszórók mellett ugyanakkor mikrofonokból sem szenved hiányt az okoshangszóró, összesen akár hat ilyen eszköz tudja rögzíteni a hangunkat és kéréseinket, az információk feldolgozását pedig egy nagy teljesítménnyel rendelkező A8-as processzor végzi el, mely korábban a gyártó okostelefonjaiban már bizonyította tudását és megbízhatóságát.

Természetesen a legnagyobb előny a HomePod okoshangszóró kapcsán a teljes Siri-integráció! A digitális asszisztens segítségével irányíthatjuk a lakás minden csatlakoztatott elemét, miközben indíthatunk kereséseket, hallgathatunk híreket, rádiót vagy zenét, kérhetünk információt az időjárásról, a közlekedésről, egyszóval egy igazi kis okos segédet kapunk vele a lakásba, aki mindig ott lesz, ha segítségre van szükségünk.

Apple HomePod Mini

Mint arra már a neve alapján lehet következtetni, az Apple HomePod Mini nem más, mint a gyártó népszerű okoshangszórójának kompaktabb kialakítású változata, ami a tudás tekintetében közel ugyanarra képes, mint nagyobb testvére, csak éppenséggel lényegesen elérhetőbb árkategóriában.

Ez utóbbi kifejezetten lényeges különbség, hiszen az Apple termékei közel sem az olcsóságukról híresek, a HomePod Mini azonban a nagytestvér töredékéért beszerezhető, okosotthonos szempontból pedig ez hatalmas előny, ha nemcsak a nappaliból, hanem a hálószobákból vagy a konyhából is szívesen élveznénk a hang alapú irányítás előnyeit.

A nagyobb változatához mérten kerekdedebb és lényegesen kisebb dizájnnal rendelkező HomePod Mini erős alumíniumból és speciális szövetből épül fel, a felső részén elhelyezett, gesztusvezérlésű lejátszásgombok mellett pedig ez a típus is képes színesen villogni, ami a működést, a Siri hangsegéd figyelmét jelöli.

A hardver tekintetében a HomePod Mini az Apple S5 lapkájára épül fel, mely kellő erőforrást biztosít az alapvető funkcióknak, miközben szélessávú hangszórók biztosítják a jó minőségű hangot, amihez passzív rezonátorok adják az aktív basszust, a beépített terelőlapok pedig minden irányban képesek egyenletesen eloszlatni a hullámokat, így két Mini-vel akár kiemelkedő sztereó hangzást is kaphatunk.

A zenehallgatáson és okosotthonunk irányításán felül a HomePod Mini ráadásul alkalmazható otthoni walkie-talkie-ként, miközben képes az automatikus hangfelismerésre – akárcsak nagytestvére –, így mindig tudja, hogy ki van a közelében, és a családtag igényeihez igazítja az ajánlásokat, illetve a beállításokat.

Az Apple Homekit-tel kompatibilis eszközök

A sajátgyártású eszközök mellett természetesen rengeteg külső gyártó terméke is kompatibilis az Apple Homekit-tel. Mivel folyamatosan érkeznek az újdonságok, nyilván lehetetlen lenne mindet felsorolni, néhány reprezentatív példával azonban szolgálnánk annak érdekében, hogy láthassuk, milyen sokoldalú lehetőségek közül válogathatunk.

Philips Hue okosizzó

A Philips Hue egy kifejezetten gyakran alkalmazott kiegészítőnek tekinthető az Apple Homekit alapú okosotthonokban, hiszen az intelligens világításrendszer egy megfogható, jól működő, sokoldalú és egyben népszerű megoldás. Ehhez pedig a Philips okosizzói kiváló belépőt nyújtanak, pláne annak fényében, hogy ma már nemcsak égők, hanem kiegészítők, kapcsolók, érzékelők és komplett kezdőcsomagok is várnak a felhasználókra.

Az eszköz segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy az okosotthon világításrendszeréhez akár szobánként eltérő beállításokat állíthassunk be. Időzíthetjük a fel- és lekapcsolást, szabályozhatjuk a fényerőt, de akár komplett folyamatokhoz is hozzáadhatjuk az izzókat, így például társíthatjuk a hazaérkezési rutinhoz. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha már sötétben érünk haza, akkor a lakás eleve felkapcsolt világítással fogad minket, amint kinyitjuk az ajtót vagy érzékeli a jelenlétünket.

Fibaro vezérlők és csatlakozók

A Fibaro kínálatában is rengeteg olyan eszköz található, mely rendkívül hasznos kiegészítő lehet az Apple Homekit alapjain nyugvó okosotthonnál. Ilyen például a FibaroButton multifunkcionális vezérlő, mely lehetőséget ad arra, hogy a lakás falain belül minden Homekit-kompatibilis terméket csatlakoztathassunk hozzá, melyeket lehetőségünk nyílik egyetlen gombnyomással, illetve gesztusvezérléssel használni. Előnye, hogy a lakásban megtalálható intelligens megoldások mindegyike vezérelhető a segítségével alkalmazások nélkül, egyesével és csoportosan egyaránt.

Szintén hasznos alternatíva lehet okosotthonunkban a Fibaro F típusú fali csatlakozó, mely egy vezeték nélküli elven működő, hagyományos konnektorba való aljzat, ami lehetőséget ad arra, hogy az ehhez hozzákapcsolt eszközeinket akár okostelefonunk segítségével, pontosabban a kapcsolódó applikáció által irányíthassuk. A csatlakozó rendelkezik beépített energiafigyelővel, így látjuk, ha valami feltűnően sok áramot vesz fel, de figyelmeztet minket akkor is, ha esetleg valamelyik készülékünk bekapcsolva maradt.

Netatmo termosztát

Minden okosotthonban érdemes a költségcsökkentés és a magasabb komfortszint elérése miatt egy okostermosztátot alkalmazni. Az Apple Homekit esetében a Netatmo megoldása az egyik legkedveltebb. Nem véletlenül, hiszen segítségével akár még a munkahelyünkről is elindíthatjuk vagy lekapcsolhatjuk a fűtést, miközben saját mesterséges intelligenciája révén képes idomulni szokásainkhoz, illetve a külső hőmérsékletekhez, így beállíthatjuk például, hogy mikor érünk haza, hány fokot szeretnénk a lakásban, az eszköz pedig magától teszi majd a dolgát.

A kapcsolódó applikációval nemcsak rengeteg takarékossági beállítást alkalmazhatunk vele, de mindemellett folyamatos jelentéseket is kapunk fogyasztási szokásainkról, miközben képes kommunikálni akár külső vagy belső érzékelőkkel és kiegészítőkkel annak érdekében, hogy más-más hőmérsékletek uralkodhassanak a ház egyes pontjain, így takarékra vehetjük a fűtést például a konyhában, míg magasabbra állíthatjuk a fürdőben és a többi.

eufyCam 2 Pro vezeték nélküli biztonsági kamera

Mindenki szereti biztonságban tudni a saját házát, egy okosotthon esetében pedig ez kiemelkedően intelligens megoldások mentén hajtható végre, hála az eufyCam 2 Pro vezeték nélküli biztonsági kamerának. Segítségével akár full HD-ban is láthatjuk, hogy mikor és mi történik a ház körül vagy az egyes helyiségekben, IP67-es szabványának hála nem ijeszti meg az időjárás, fejlett éjjellátó módjával pedig még sötétben is megfelelően éles felvételeket készít.

Mivel egy intelligens berendezésről van szó, ezért talán nem meglepő, hogy az eufyCam 2 Pro vezeték nélküli biztonsági kamera rendelkezik néhány fejlett jellemzővel, mint amilyen az emberérzékelés, a katonai szintű titkosítás vagy a felügyeleti zónák beállításának lehetősége. Hab a tortán, hogy a gyártó kifejezetten fejlett akkumulátortechnológiát alkalmazott az eszközben, így egyetlen töltéssel akár egész évre elegendő üzemidőt kaphatunk.

A ChameleonSmart Home-mal kiegészülve teljes rendszer csak az Apple Homekit

Rendkívül lényeges tulajdonság az Apple Homekit kapcsán, hogy egy zárt rendszerről beszélünk, ami a kapcsolódó kiegészítőkkel ugyan működőképes, de ha igazán teljes élményt akarunk, egy olyan okosotthont, ami képes maximálisan kielégíteni az igényeinket, akkor ahhoz szükség lesz némi segítségre, mint amilyen a Chameleon Smart Home megoldása.

Az Apple Homekit ugyanis csak ezzel együtt válhat teljessé, aminek az oka nem más, minthogy manapság még mindig rengeteg olyan okosotthonos kiegészítővel találkozunk a piacon, ami nem kompatibilis a cupertinói óriás erősen zárt megoldásával. Ha egy ilyen eszközt akarunk becsatlakoztatni a rendszerbe, vagy néhány meglévő részegységet szeretnénk kombinálni az Apple Homekit-tel, akkor szükségünk lesz egy olyan eszközre, ami egyfajta tolmácsként biztosítja majd a közös kommunikációt.

Ha ez a központi egység nem kerülne beépítésre, akkor az Apple Homekit csak egy zárt részegységként tudna működni a lakáson belül, a Chameleon Smart Home technológiájával viszont gyakorlatilag bármilyen okosotthonos eszközzel kommunikálhat, akár az utólag beépített vagy a legújabb technológián alapuló megoldásokkal is. Ezt nem árt figyelembe venni, ha az Apple megoldására szeretnénk felépíteni leendő intelligens házunkat!

Az Apple Homekit jövője

A modern okosotthonos rendszerek közül jelenleg az Apple Homekit a leggyorsabban fejlődő alternatívák közé sorolható. Noha a zárt közeg még mindig gyakran állít korlátokat, ellenben létezik alternatíva ennek áthidalására – lást fentebb –, illetve a jelek szerint a cupertinói óriás is egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy nyisson a piac felé.

Ezen felül az Apple mind szoftveres, mind hardveres fronton folyamatos fejlesztésekkel szolgál annak érdekében, hogy a meglévő vagy az új kiépítésű rendszerek egyre professzionálisabban működhessenek, egyre átfogóbb lehetőségeket nyújtsanak a felhasználók számára.

A gyártó mindig az élen járt a szabadalmi kérdésekben, és jelenleg is rengeteg ilyen tervezet, prototípus vár arra, hogy a megfelelő technológiai háttér kidolgozása után megvalósulhasson. Ha visszatekintünk az elmúlt néhány esztendőre, az Apple folyamatosan jelentette be az újdonságokat, ezt az ütemet pedig a jövőben vélhetően felgyorsítják majd, hogy ezzel illeszkedjenek az okosotthonos piac folyamatos növekedéséhez, hiszen továbbra is szeretnének az élen maradni és formálni az ágazatot.

Nagyobb nyitás várható a többi rendszer felé

Az egész okosotthonos szegmensre óriási hatást gyakorol majd a CHIP, vagyis a Connected Home over IP megjelenése, mely az Apple Homekit kapcsán is jelentős előrelépés lesz, hiszen a gyártó csatlakozott ahhoz a szövetséghez, melynek részeként termékeik olyan nyelven kommunikálnak majd, hogy azzal a külső gyártók is elboldoguljanak. Röviden tehát a CHIP elterjedésével megszűnnek azok az aggályok, melyek eddig az Apple rendszerének zárt jellegét kritizálták.

A nyílt szabványnak köszönhetően ugyanis már nem kell a jövőben minden egyes bővítésnél, vagy egy okosotthon összeállításánál azt figyelni, hogy az adott termék kommunikál-e az Apple rendszerével, mert az új megoldás biztosítja, hogy a legtöbb megoldást csatlakoztatni tudjuk. Ez a jövőre nézve óriási előrelépési lehetőséget jelent a gyártó kapcsán.

Várható Apple fejlesztések

Mint elhangzott a fentiekben, az Apple gondoskodik az állandó újdonságokról és fejlesztésekről, melyek az okosotthon legtöbb részegységét érinthetik. Legutóbb a 2020-as WWDC eseményen mutatkoztak be olyan megoldások, melyek az Apple Homekit kapcsán jelentős előrelépéseket hozhatnak.

Az új automatizálási funkciókkal például sokkal több lehetőség vár ránk okosotthonunkban, így a Homekit már konkrét javaslatokkal is szolgálhat bizonyos eseménysorozatokhoz, ezáltal automatikusan kinyílhat a garázskapu, ha valaki hazaérkezik autóval, és a kamerák érzékelték a járművet. A személyre szabott világítási rutinokkal hamarosan már a napszakokhoz tudja igazítani a rendszer a színhőmérsékletet, hogy mindig optimális és komfortos fényhatás álljon a rendelkezésünkre.

Nagy szerepet kaphat a jövőben az arcfelismerés is, így egy bejárati kamera például rögtön jelezhet a családtagoknak, ha ismerős ember áll az ajtóban, mely a Homekit Secure Video alkalmazás fejlesztésével valósulhat meg. Ehhez kapcsolódóan és ezen felül természetesen folyamatosak a különféle titkosítási és biztonsági fejlesztések annak ellenére is, hogy az Apple rendszere jelenleg az egyik, ha nem a legmagasabb szintet képviseli ezen a téren.

Utóbbit bizonyítják azok az intézkedések, melyek a Homekit-kompatibilis routerek kapcsán hamarosan elérhetővé válnak. Az újdonság lényege, hogy gyakorlatilag minden eszközt saját tűzfallal lát el, így ha az egyiket valamiért kibertámadás éri, ez megakadályozza, hogy a többihez hozzáférhessenek a bűnözők, így nemhogy a lakás többi eleme, de még a személyes adataink sem kerülhetnek veszélybe.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT