Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
 Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

A Berg Insight prognózisa szerint három-négy év múlva már a világ otthonainak közel harmada lesz okosotthon. Magyarországon persze még nem ennyire rózsás a helyzet, de azért itthon is egyre többen költöznek okosotthonba, mások pedig a lakásuk „felokosítása” mellett döntenek. Az okosotthonok kézenfekvő előnye a kényelem, azonban ennél is meghatározóbb szempont lett az elmúlt időszakban az ilyen megoldások által kínált megtakarítási lehetőség.

15 százalékkal is csökkenthetjük a közműszámlák összegét

Érthető módon az elmúlt egy évben sok aggodalmat okozott a hazai háztartásoknak a rezsikiadások emelkedése, azonban azokat, akik okosotthonban élnek, ez jóval kevésbé érintette. Nem véletlen, hogy egyre többen már elsősorban a költségmegtakarítás miatt döntenek egy okosotthon mellett, s annak kényelmi funkciója – amiről egyébként később még szót ejtünk – szinte másodlagossá vált.

Ugyanis egy 3 szobás lakás nagyjából egymillió forint körüli összegből okosítható, ennek köszönhetően pedig akár 10-15 százalékot is megspórolhatunk a havi közüzemi számlák összegéből. Hogy pontosan hogyan, azt az alábbiakban részletezzük.

 • Ha például úgynevezett égtáji redőnyvezérlés van az otthonunkban, akkor az elektromos redőnyök a Nap járását követve, automatikusan mozognak fel-le. Így a nyári hónapokban a túlzott felmelegedéstől, míg télen – a nyílászárókon beengedve a napfényt – a lehűléstől védik az otthonunkat. Ennek köszönhetően nyáron kevesebbet kell hűteni, télen pedig kevesebbet kell fűteni a lakást.
 • Spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen azzal is, ha a rendszerre bízzuk a szabályozását: egy okosotthon automatizáltan kezeli a zónákra osztott lakás klímáját; például a középső szobát nem fűti vagy hűti annyira, mint a szélső helyiségeket, ahogyan a hálószobák hőmérsékletét is alacsonyabbra állítja, mint például a nappaliét.
 • Azzal is megtakaríthatunk kisebb-nagyobb összeget, hogy amikor elhagyjuk az otthonunkat, a rendszer automatikusan lekapcsolja a klímát, a villanyokat, a tévét vagy a konnektorokat.
 • És ez még nem minden: a Chameleon mobilalkalmazásán keresztül folyamatosan ellenőrizhetjük a lakásunk áram- és vízfogyasztását, így ha az adott időszakban elérünk egy általunk választott határt, lekapcsolhatunk vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatunk bizonyos eszközöket, hogy mérsékeljük a fogyasztást.

Nemcsak olcsóbb, de biztonságosabb is

Az anyagi szempontok mellett a másik fontos dolog, ami miatt sokan az okosotthonok mellett döntenek, a biztonság. Számos példát tudunk említeni erre is.

 • Az előző ponttal szorosan összefügg a vízkár-megelőzés funkció: ha otthonunkban van szivárgás- és vízfolyás-érzékelő, akkor ez a mobilunkon keresztül figyelmeztet, ha nagyobb mennyiségű víz került a padlóra. Ha ezt csőtörés okozta, akkor a rendszer automatikusan elzárja a központi vezetéket, megakadályozva ezzel az elázást és a jelentősebb, akár milliós anyagi kárt.
 • Az extrém időjárásra is figyel a rendszer: nagy erejű széllökések vagy jelentős csapadék lezúdulása esetén lehúzza a redőnyöket, behúzza az árnyékolókat, a pergolát, valamint bezárja azokat az ablakokat, amelyeken beeshet az eső.
 • A feledékenyebb fogyasztók számára hasznos, hogy a Chameleon rendszere az otthonunk elhagyása, vagy például lefekvés előtt figyelmeztet, ha nyitva felejtettünk egy ajtót vagy ablakot, esetleg bekapcsolva maradt a tűzhely vagy a vasaló.
 • Népszerű funkció az „elmentem mód" is, ami egy gombnyomásra áramtalanít minden fogyasztót (kivéve persze az olyanokat, mint például a hűtő vagy a fagyasztó), bezárja a motorosan működő ablakokat, bekapcsolja a riasztót és lekapcsolja a fűtést és a hűtést.

És ha még ez sem lenne elég: a pénzen túl időt és energiát is spórolhatunk

A legtöbben manapság már anyagi szempontok – azaz a smart home-megoldások által kínált megtakarítási lehetőségek – miatt döntenek az okosotthonok mellett. Persze nem volt ez mindig így: korábban inkább a kényelem volt az elsődleges szempont. A Chameleon rendszere ezen a téren is számos újdonságot hozott a piacra. Nézzük a részleteket!

 • A rendszer helyettünk is odafigyel arra, hogy abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik senki, lekapcsolja a lámpákat, ahogyan arra is, hogy a teraszon vagy a kertben kialakított mini-meteorológiai állomás jelzése alapján esős időben nem kapcsolja be az automatikus öntöző-berendezést, viszont becsukja az ablakokat.
 • A Chameleon mobilapplikációján keresztül hazaérkezés előtt kinyithatjuk az ablakokat, hogy az otthonunkba belépve friss levegőt szívhassunk.
 • A telefonunk segítségével kezelhetjük a kaputelefont, a garázskaput, vagy akár magát a bejárati ajtót is – így távolról is beengedhetjük a lakásba például a családtagokat.
 • Ha olyan társasházban lakunk, ahol okosfunkciók vannak, akkor az applikációval lefoglalhatjuk például a társasházi közösségi tereket (a grillteraszt, a fitneszrészleget vagy egy vendégparkolót), de még közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetünk.

A Chameleon okosotthon-megoldásával tehát egyrészt hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez, hiszen egy energiatakarékos otthon kevesebb károsanyag-kibocsátással jár (ráadásul a környezet mellett még a pénztárcádat is kíméli), másrészt kényelmesebbé és biztonságosabbá is teheted azt a helyet, ahol a legtöbb idődet töltöd. 

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT